få et gratis kredittkort
28. august, 2022

Slik bruker du kredittkortet gratis

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Samtlige norske kredittkort kommer med en rentefri betalingsutsettelse når man benytter kortet til å kjøpe varer og tjenester. Kreditten du bruker i for eksempel april, faktureres i starten av måneden etter. Da havner forfallsdato gjerne den 15., eller den 20. mai.

Dreier alle transaksjoner seg om handel av varer og tjenester, samtidig som du betaler tilbake hele den utestående kreditten, oppnår du rentefritak. Det er nettopp dette som menes når kredittkortselskapene reklamerer med rentefritak på mellom 40 og 60 dager.

Unngå å ta ut penger fra kredittkortet

Den rentefrie betalingsperioden vil ikke være gjeldende dersom du tar ut kontanter fra kredittkortet. Dette menes med kontanter:

  • Uttak fra minibank, eller i skranke i butikk
  • Når du betaler med kortet på Posten
  • Ved å bruke kortet som betalingsløsning i Post-i-Butikk
  • Overføringer av kontanter fra kortet til bankkonto
  • Dersom du bruker kortet til å betale regninger

Samtlige av disse variantene blir renteberegnet det sekundet transaksjonene er gjort. Da løper rentene til hele kreditten er betalt tilbake på kortet.

Dersom beløpet er relativt høyt slik at du må bruke lang tid på å betale tilbake pengene, blir også kostnadene svært høye. Dette gjelder også dersom du tar ut penger i nettbanken.

Merk deg at effektiv rente på de billigste kredittkortene ligger litt under 20%, mens de høyeste effektive rentene gjerne ligger på over 35%.

Prøv å finne et kredittkort hvor du slipper å betale årsavgift

Årsavgifter er en god inntektspost for kredittkortselskapene.

De siste årene har det imidlertid blitt en svært stor konkurranse mellom aktørene, dermed er det mange selskaper som ikke krever at du betaler årsavgift når du skaffer deg kredittkort. Det kan faktisk være at du blir nødt til å lete en del for å finne et kredittkort med årsavgift i dag.

Se oversikt over kredittkort uten årsavgift og som dermed er gratis

Sørg for å betale ned all utestående kreditt

Dersom du bare betaler ned deler av den utestående kreditten, mister du enkelt og greit hele fritaket av renter, til tross for at du ikke har gjort noen transaksjoner som gjelder ottak av kontanter.

Her er et eksempel:

Leier du en bil til 10.000 kroner og betaler inn denne summen før forfallsfristen den 15. april, slipper du å betale renter. Dersom du bare betaler ned halve summen (5000 kroner) før fristen må du betale renter for 10.000 kroner frem til frist. I tillegg må du betale renter for 5000 kroner frem til dette beløpet også er betalt tilbake.

Å betale i deler reduserer kostnadene etter forfallsfristen, men du mister fritaket for renter i prosessen.

Velg riktig kort slik at du sparer penger

Klarer du å benytte et kredittkort smart slik at du unngår renter, er det gode utsikter til å spare penger bare på å eie kortet. Dette gjelder for deg som privatperson og for deg i bedrift.

Alle anbefalte kredittkort kommer med ulike fordelsprogram som kan gi deg rabatter, cashback og gode forsikringer.

Dette bør du gjøre når du skal bruke kredittkort på en smart måte

Så lenge du velger riktig kort, og anvender det på en smart måte vil kredittkortet være gratis for deg. Dette bør du huske:

  • Finn et kort uten årsavgift
  • Benytt kortet utelukkende til handel av varer og tjenester
  • Ikke bruk kortet til uttak av kontanter
  • Betal hele kredittkortfakturaen innen månedsfristen
  • Velg kort med fordeler og rabatter som passer ditt forbruk