Kredittkort uten kredittsjekk – Finnes det i ?

Kredittkort uten kredittsjekk er ikke mulig i dag. Dette er noe som er lovpålagt hos bankene. Det finnes allikevel kort som er enklere å få enn andre, takket være et unntak i loven om utlån.

Lendo Kredittkort
🔙 Cashback 🛍 Rabatter ✈️ Reisekort 💰 Bonuspoeng
Maks kreditt
150 000 kr
Krav til inntekt
120 000 kr
Rentefrie dager
45 dager
Årsgebyr
0
 kr
Aldersgrense
20 år
Effektiv rente
25,76 %
Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 23,14 %, eff. rente 25,76%, kost. 3 243 totalt kr. 28 243.
TF Bank Mastercard
🛍 Rabatter ✈️ Reisekort
Maks kreditt
150 000 kr
Krav til inntekt
150 000 kr
Rentefrie dager
43 dager
Årsgebyr
0
 kr
Aldersgrense
18 år
Effektiv rente
21,82 %
Kredittbeløp kr. 25 000/12mnd. nom. rente 23,14 %, eff. rente 25,76%, kost. 3 243 totalt kr. 28 243.
Remember Black
🔙 Cashback 🛍 Rabatter ✈️ Reisekort
Maks kreditt
150 000 kr
Krav til inntekt
120 000 kr
Rentefrie dager
45 dager
Årsgebyr
0
 kr
Aldersgrense
18 år
Effektiv rente
29,89 %
Eff. rente 29,89 %, 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 695 kr. Totalt 16 695kr.
Morrow Bank Mastercard
🔙 Cashback 🛍 Rabatter ✈️ Reisekort 💰 Bonuspoeng
Maks kreditt
100 000 kr
Krav til inntekt
120 000 kr
Rentefrie dager
50 dager
Årsgebyr
0
 kr
Aldersgrense
20 år
Effektiv rente
24,42 %
Effektiv rente 24,42 %, 12 000 kr o/12 md, kostnad 1 481 kr, totalt 13 481 kr.
Ikano VISA
⛽ Drivstoffavtale 🔙 Cashback 🛍 Rabatter ✈️ Reisekort
Maks kreditt
100 000 kr
Krav til inntekt
120 000 kr
Rentefrie dager
50 dager
Årsgebyr
0
 kr
Aldersgrense
23 år
Effektiv rente
21,92 %
Eks: Eff.rente 21,92 %,20.000 kr o/12 mnd.Kostnad: 2.102 kr.Totalt 22.102 kr.
Kredittkort uten kredittsjekk
Bestill enkelt og raskt

Søk om et kort, og motta svar like etter!

Har du tidligere søkt om kredittkort? Da har du mest trolig lagt merke til at du har blitt kredittsjekket. Mange lurer på hva som ligger til grunn for en slik sjekk, og om man kan få et kredittkort uten kredittsjekk. Det kan du lese mer om videre i artikkelen.

Hos alle banker og diverse finansselskap må du oppfylle flere nødvendige krav før du kan låne penger. Kravene varierer fra långiver til långiver, men enkelte krav er de samme overalt. Eksempler på slike krav kan være alder, inntekt og status på betalingsanmerkninger eller inkassosaker.

Det er imidlertid en bunnsolid og en helt vanlig rutine at kreditor kjører en automatisk kontroll av deg og din økonomi når du søker om kredittkort eller andre typer lån. Det er dette som kategoriseres som en kredittvurdering eller en kredittsjekk.

I bunn og grunn foregår dette ved at kreditor sender en forespørsel til et kredittopplysningsbyrå for å sjekke om låntaker har en god betalingsevne. Visste du at du som låntaker selv kan sjekke din egen kredittverdighet?

Hvorfor må jeg bli kredittsjekket når jeg søker om et kredittkort?

Dette er et vanlig spørsmål folk stiller, for hvorfor kan man ikke få kredittkort uten kredittsjekk?

Her må man huske at en kredittvurdering er den eneste og beste metoden for kreditor til å se om kundens betalingsevne er god eller dårlig før man låner ut penger. Siden lån som kredittkort og forbrukslån lånes ut uten sikkerhet for lånene, vil kreditor ta en svært stor risiko når de låner ut pengene.

Derfor er kredittsjekken et helt nødvendig krav før man kan låne ut penger. Kredittvurderinger trenger heller ikke å være negativt for deg som låntaker. Du kan se på vurderingen som en sikkerhet for deg selv. Folk flest vil egentlig ikke få innvilget et lån som de ikke har råd til å betale tilbake.

Hva er det kreditor sjekker ved en kredittsjekk?

Når en kredittsjekk utføres blir det blant annet sjekket om låntaker har en akseptabel inntekt, og om det finnes noen betalingsanmerkninger registrert. Du kan være trygg på at ingen sensitiv informasjon om deg blir avslørt i kredittsjekken, den handler egentlig bare om du har vært en god eller dårlig betaler.

Det er kredittopplysningsbyråene som lager en score som baseres ut ifra forskjellige opplysninger om deg. Alder, hyppighet av adresseendringer og lønn er de største faktorene som spiller en rolle her.

Husk at en kredittsjekk avslører om du har betalingsanmerkninger fra tidligere lån. Dersom du har hatt slike anmerkninger vil dette slå negativt ut på søknaden din om kredittkort, og kan føre til at du får avslag.

Hva vektlegges i en kredittsjekk?

Som sagt varierer dette mellom selskapene. Noe av opplysningene hentes fra offentlige registre, mens annen informasjon må låntaker si ifra om på egen hånd. Eksempler på dette kan være flere forskjellige gjeldsopptak fra fortiden og andre forpliktelser du måtte ha.

For å få en så god kredittscore som mulig må du unngå betalingsanmerkninger, ha en stabil inntekt og en akseptabel og kontrollert gjeldssituasjon.

Har jeg krav på å få vite noe om kredittsjekken som blir gjort av meg?

Ja. Dersom noen gjør en kredittsjekk på deg, kan du regne med å få brev i posten, eller i din digitale postkasse på digipost.no. Her får du beskjed om at opplysninger om deg er hentet ut i noe som kalles for et gjenpartsbrev. I brevet får du innsikt i akkurat hvilke typer opplysninger om deg som er hentet ut.

Brevet skal blant annet inkludere hvilke opplysninger om deg som er hentet ut, kilden til opplysningene, hvilken aktør som har bedt om opplysningene, og hvilken avdeling eller filial som har bedt om informasjonen – dersom dette er nødvendig.

Nettbutikker kan utføre kredittsjekk

Enkelte nettbutikker tilbyr deg å handle hos dem på kreditt. Da kan nettbutikken kreve at du gir opplysninger om ditt fødselsnummer. På den måten kan de gjøre en kredittsjekk på deg.

Dette er et alternativ dersom du ønsker å kjøpe noe som faktureres i ettertid, eller dersom det er snakk om en nedbetalingsløsning. Nettbutikken kan imidlertid ikke utføre en kredittvurdering dersom du betaler med kontanter.

Ønsker du ikke at så mange aktører skal ha personopplysninger om deg, kan det være lurt å holde seg til å bruke bare ett kredittkort når du handler på nett. Da får du også bare én kreditor å forholde deg til.

Dersom du sitter med flere smålån kan det være lurt å samle alle disse på et og samme sted. På den måten får du en bedre oversikt og god kontroll på nedbetalingene dine. Da bør du imidlertid velge en kreditor som kan tilby deg gode betingelser.

Kredittkort uten kredittsjekk – er det mulig?

Du kan ikke få kredittkort uten kredittsjekk, men skal du søke om et kredittkort er det veldig viktig at du velger et kort som gir deg de aller beste vilkårene for deg og din økonomi.

Det kan blant annet være viktig å se hvor lang rentefri betalingsutsettelse du får på alle varekjøp. Slik får du en god fleksibilitet, og det blir enklere for deg å planlegge fremtidige kjøp med kredittkortet.

Slik øker du sjansen for å sikre deg et kredittkort

Har du opplevd å få flere avslag på søknadene dine om kredittkort? Det finnes flere måter å skaffe en bedre kredittscore på, noe som øker mulighetene for å få det beste kredittkortet for deg. Videre kan du lese om fem tips du kan gjøre for å skaffe deg en god kredittscore.

 • Bli kvitt alle betalingsanmerkninger med en gang. Betalingsanmerkninger spiller en svært stor rolle for din kredittscore, derfor bør du kvitte deg med disse samt eventuelle pågående inkassosaker før du søker om kredittkort.
 • En annen faktor er gjeld, all usikret gjeld bør du betale ned. Vi skiller mellom typer gjeld. For eksempel er det vanlig og relativt harmløst å ha boliggjeld og studiegjeld, her er rentene lave. Har du forbrukslån eller andre lån uten sikkerhet bør du prioritere å betale ned disse så fort som mulig.
 • Spar penger til egenkapital. Dersom du legger av penger til egenkapital vil mulighetene for å få innvilget en søknad om kredittkort øke, da dette blir en sikkerhet for kredittkortselskapene.
 • Fast inntekt er svært viktig. Ikke alle har fast inntekt, men det er viktig å huske at kredittscoren din beregnes ut ifra inntekten din. Dersom du kan vise til fast inntekt vil du sannsynligvis få låne penger til de aller fleste kredittkortselskap. Er du selvstendig næringsdrivende bør du dokumentere inntekten du får inn.
 • Lag deg din egen spareplan. Ved å lage en spareplan er du på god vei til å lage deg en god økonomi, og samtidig opparbeide deg en mye bedre kredittscore. Legg av et bestemt beløp hver måned så øker du sjansen til å skaffe deg et kredittkort.

De fire selskapene for kredittvurdering

Når du får brev om at noen har hentet ut opplysninger om deg, har du kanskje oppdaget at de samme navnene går igjen. De fire kredittvurderingsselskapene som henter ut opplysninger om privatpersoner i Norge i dag er

Alle fire har tillatelse fra norske myndigheter.

Dersom du ønsker å vite hva selskapene vet om deg kan du logge deg inn på nettsidene til selskapene og se hvilken informasjon som ligger der. Her må du benytte BankID for å logge inn.

Ønsker du ikke å bli kredittsjekket?

Du kan nekte å bli kredittvurdert dersom dette er ønskelig. Da kontakter du kredittvurderingsselskapet som har sjekket deg, og ber dem om å legge inn en sperre på ditt navn. Dette kan være et godt alternativ for deg som er redd for ID-tyveri.

En slik sperre blir automatisk opphevet for banker og kredittkortselskap dersom de ber om å få en kredittvurdering av deg. Dermed kan du faktisk søke om kredittkort til tross for at du har sperret tilgangen til opplysninger hos ulike kredittvurderingsselskaper.

Hvorfor får jeg avslag på kredittkortsøknaden min?

Dersom du har fått avslag på en søknad om kredittkort, skyldes dette som regel en dårlig kredittvurdering. Sannsynligvis har du for lav kredittscore til at banken tar sjansen på å gi deg et kredittkort.

Det finnes flere årsaker til lav kredittscore, men de vanligste er:

 • Du har fått en eller flere betalingsanmerkninger og/eller inkassosaker
 • Du har en for høy eksisterende gjeld
 • Du har ikke en god nok inntekt

Du kan likevel gjøre mye for å endre poengsummen i kredittscoren din. Det aller beste vil være å kvitte seg med eventuelle betalingsanmerkninger, da vil du se en markant økning i poengsummen. Har du mulighet til å få økt månedslønningene vil også dette være positivt for kredittscoren.

Kan man få kredittkort på dagen uten kredittsjekk?

Det du kan få godkjent på dagen, er søknaden på kredittkort så lenge du signerer med BankID og har all informasjon i orden. Det kan riktignok ta noen timer før banken får søknaden din. Videre må en kredittsjekk av deg finne sted, du kan altså ikke få kredittkort på dagen uten kredittsjekk innvilget.

Dersom alt er i orden må banken produsere kortet med ditt navn på, før de sender kortet til deg. Som regel tar hele prosessen mellom 3 og 5 dager, ekskludert helg.

Finnes det andre måter å skaffe seg kredittkort uten kredittsjekk på?

Det finnes noen måter å skaffe seg et kredittkort på, uten å måtte gå gjennom en kredittsjekk. Du kan blant annet sende inn søknad på et kredittkort med sikkerhet. Dette er kredittkort hvor du må stille med et depositum som sikkerhet. Her får du samme kredittgrense som det beløpet du har som depositum.

Et annet alternativ er å sende inn en søknad om et butikk-kredittkort. Dette er kredittkort som kun kan brukes i en spesifikk butikk, og som samtidig er knyttet til kortutstederen. Eksempler på dette er REMA 1000 kredittkort og Coop MasterCard.

Et tredje alternativ er å søke om kredittkort med en medsøker. Da vil imidlertid medsøkeren være ansvarlig for å betale dersom du misligholder kortet.

Viktige ting å huske vedrørende et kredittkort

Uavhengig om du skaffer deg et kredittkort uten kredittsjekk eller med kredittsjekk, er det fortsatt viktig å benytte kreditt på en fornuftig måte. Slik holder du på den gode kredittscoren din.

Dette innebærer at du må betale innen alle frister, og i tillegg gjøre alt for å holde kredittforbruket lavt nok. Det er viktig å ha en lav kredittutnyttelse sammenlignet med kredittgrensen du har på kortet. Vær klar over at om du ikke betaler tilbake det du har brukt før betalingsfristen, så vil rentene begynne å løpe.

Eksempelvis kan du ha en kredittgrense på 100.000 kroner, men en saldo på 50.000 kroner. Da vil kredittutnyttelsen være på 50%. Det aller beste vil være å holde kredittutnyttelsen din på 30% eller under slik at du kan fortsette å ha en god kredittscore.

Kan du ikke få tak i et kredittkort uten kredittsjekk, er det som sagt noen alternativer som kan vurderes. Blant annet kan du vurdere å få et kredittkort som er forhåndsbetalt, eller et kredittkort med sikkerhet.

Når det gjelder et forhåndsbetalt kredittkort, vil det si at du setter inn penger på kortet på forhånd før du benytter kortet som et vanlig kredittkort.

Hva betyr kreditt

Man kan enkelt forklare ordet kreditt med at man kan utsette betalingene for varer. Siden det finnes en risiko for at kunden ikke vil betale regningen, vil banken ta seg betalt i form av renter for å i det hele tatt ta den risikoen.

Å bruke et kredittkort er så og si å ta opp et lite lån i banken. Her kommer ikke banken til å bry seg om hva pengene går til, samtidig kommer banken til å gi deg en rente- og avdragsfri periode. Når denne perioden er over, kommer rentene til å løpe.

Du bestemmer selv hvor mye penger du velger å betale tilbake til kortet hver måned, men siden renten er relativt høy vil det beste være å betale ned så raskt som mulig.

Renter på kredittkort

Når du benytter kredittkort til å handle varer eller andre ting så er det viktig å huske på at du ikke bruker dine egne penger, dette er penger du låner av banken. Husk også at du betaler renter på lånet, et betyr at du betaler litt ekstra for å låne penger.

Renter på kredittkort er som regel ganske høye. Nøyaktig hvor høy renten er varierer fra kredittkort til kredittkort, men den ligger gjerne på mellom 15% og 30%.

Laveste rente på kredittkort

Når du låner penger i form av et lån eller et kredittkort tar banken renter slik at det blir lønnsomt for dem å låne ut penger til deg. Du tar altså i prinsippet opp et lån til kredittkorttilbyderen. Dermed må du du betale tilbake summen du har lånt, men i tillegg litt ekstra på grunn av rentene.

Rentefri periode er en fordel for de aller fleste som bruker kredittkort

Samtlige kredittkort tilbyr i dag en rentefri periode. Det som ikke er felles for kredittkortene er lengden på den rentefrie perioden, denne bruker vanligvis å ligge på mellom 30 og 60 dager. Eksempelvis kan du ha 50 dager på deg før du trenger å betale regningen. Betaler du før fristen slipper du å betale renter på kreditten du har brukt.

Kredittkort fører med seg rabatter og andre fordeler

De aller fleste kredittkort har inkludert fordeler og rabatter. Eksempelvis kan en fordel være reise, hotell og avbestillingsforsikring. Andre kan ha rabatter som bransjerabatter, cashback eller bonuser. Hvilke kredittkort som har de beste fordelene og rabattene avhenger av en forbrukers vaner og hva man trenger kortet til.

Praktisk med kredittkort

I dag er kredittkort den mest moderne og praktiske måten å låne penger på. Flere millioner nordmenn kan kjøpe stort sett det de vil på kreditt uten å avlegge banken et besøk først. Klarer man å betale tilbake pengene man har brukt innen den rentefrie perioden er over, så vil man faktisk få et «gratis» lån.

Du bør imidlertid ofte unngå å låne penger utover den rentefrie perioden, det kan ende opp med å bli dyrt. Som tidligere nevnt er ofte den effektive renten på kredittkort på mellom 15% og 30%.

Likevel er kredittkort en mulighet for folk til å låne penger veldig enkelt. Uten et kredittkort vil mange være nødt til å gå for dårligere lånealternativer. Eksempler på dette kan være lånehaier, dersom man havner i en ordentlig pengeknipe.

Kredittkort – Den populære låneformen

Ifølge flere forskere har Norge blitt et såkalt kredittkort-land. Norge ligger faktisk helt i toppen når det gjelder antall kredittkort med sine 6 millioner kort.

Kredittkortet brukes egentlig til to formål i Norge. Det ene formålet er som erstatning for kontanter, mens formål nummer to er som en kilde til kreditt.

Kredittkort kommer med en rekke fordeler som et debetkort ikke kan måle seg med. Blant annet kommer kredittkortet med en rentefri periode, cashback, kjøpsbeskyttelse og gratis reiseforsikring.

Så hvorfor synes nordmenn at det er så greit å bruke kredittkort? Det viser seg nemlig at de aller fleste av oss bruker kortet strategisk hvor kredittkortet kan gi oss størst fordeler. Derfor er kredittkortets popularitet ganske enkelt knyttet nært opp til forbrukerens egeninteresser.

Kredittkort har blitt et godt alternativ til lån uten sikkerhet.

Dette bør du huske på når du skal søke og benytte et kredittkort

Du kan få mye ut av et kredittkort dersom du klarer å bruke kortet på en forsvarlig måte. Her finnes det flere tommelfingerregler å ta hensyn til for å gjøre det enkelt å unngå kredittkortgjeld. Dette gjelder både søknadsprosessen og den aktuelle bruken av kortet.

Generelt er det tre ting du bør tenke på når du skal søke om et kredittkort. Hvordan er budsjettet ditt for privatøkonomien din? Har du en stabil inntekt? Hvor mye kreditt tåler du å ha?

Vet du ikke hvordan privatøkonomien din ser ut vil det være smart å vente med å søke om kredittkort. Skal du være en forsvarlig forbruker bør du ha orden på forbruket ditt. Har du kontroll på dette vil det være en enkel sak for deg å styre unna store og uventende kredittkortregninger.

En annen faktor som er viktig, er inntektsnivået ditt. Det er veldig viktig at inntekten din er stabil. Du må ikke glemme at kredittrammen er sikret i inntekten din, altså blir det vanskelig å innfri kredittkortgjelden dersom du skulle miste inntekten din.

Til slutt bør du vurdere hvor stor kredittramme du bør søke om. En fin regel du kan ha er å aldri ha mer tilgjengelig kreditt enn det du har i egenkapital. Det beste er å holde seg unna kredittkortgjeld, og heller ta av sparepengene. Derfor er det viktig å ha noe oppspart kapital tilgjengelig.

Disse reglene er fine følge når det kommer til forbruk:

 • Unngå å bruke kredittkort til spontanhandel. Hold deg heller til mathandel, planlagt forbruk og andre slike transaksjoner.
 • Opprett en egen post for budsjett for kredittkortet slik at du alltid vet hvor mye du eventuelt er i minus eller pluss.
 • Ikke glem at du låner pengene du bruker når du betaler med et kredittkort. Derfor bør du være bevisst på at et kredittkort ikke er det samme som et debetkort.

Har du en god og stabil inntekt, samt god kreditthistorikk så har du en god mulighet for å få skaffet deg et kredittkort. Kanskje har du allerede ett eller flere kredittkort fra før, og bruker disse til sin nytte? For de aller fleste forbrukere er kredittkort en veldig gunstig finansieringsløsning i hverdagen.

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.