Slik fungerer kredittkort med cashback
Ved å benytte kredittkortet når du skal handle varer og tjenester bruker du i virkeligheten lånte penger fra kredittkortselskapet, i stedet for dine egne penger. I midten, eller i slutten av måneden får du den månedlige kredittkortfakturaen hvor du er nødt til å betale pengene du har brukt.
Dersom du har cashback på fordelsprogrammet ditt vil kredittkortselskapet gi deg cashback hvor en satt prosent av summen du har brukt, blir trukket fra regningen som må betales. Cashback blir da en rabatt som kommer først når regningen kommer. Det er altså ikke butikken du handler i som sørger for cashback til deg, men kredittkortselskapet.
Har du en cashback-avtale vil du få tilbake en andel av alle kjøp på fakturaen som kommer måneden etterpå. I dag finnes det mange kredittkort som har tilbud på for eksempel 5% cashback på alle kjøp i en gitt produktgruppe. Dermed får du rabatt på disse produktene, men ikke fra salgsstedet som du handler hos.
Rabatten kommer altså fra kortutstederen. Kredittkortselskapet har ofte en avtale med den aktuelle butikken, som igjen vil refundere kjøpesummen gjennom avtalen. Dette blir en konkurransefordel for kredittkortselskapene mot kundene. Kunder flest velger seg ut kredittkort basert på det man kan forvente å få av rabatter på ulike produkter.
Det finnes flere typer cashback
I dag finnes det nesten like mange forskjellige cashbackordninger som det eksisterer kredittkort, derfor kan det være vrient å vite hvilket kredittkort som kan gi deg de aller beste fordelene.
For at du skal få en god oversikt over de forskjellige typene cashback kan man dele disse inn i tre kategorier, generell cashback, bransjespesifikk og kategoribasert cashback og spesifikk cashback.
Diverse cashback-typer
Generell cashback
Kredittkort som kommer med generell cashback er kredittkort med lavest cashback rate. Den største fordelen med slike kort er at du sparer penger på alle varer og tjenester du betaler for med kredittkortet. Dersom kredittkortet har en god rentefri periode, og samtidig er gratis å betale med kan kredittkortet enkelt brukes til stort sett alle innkjøp.
Du trenger heller ikke tenke på hvilken butikk du skal handle i dersom du har generelle cashbackordninger. Samtidig kan du handle der du oppnår det beste utvalget til de beste prisene. Har du kredittkort med cashback som kan brukes til alle varer og tjenester, har du gode hverdagskort dersom du ønsker å ha fordeler uten å bruke tid og energi på det.
Eksempelvis er kredittkortet til Bank Norwegian et godt eksempel på et kredittkort med generell cashback. På dette kortet får du 1% cashback på alle kjøp i form av cashpoints som kan benyttes til å bestille flybilletter med.
Et annet eksempel er IKANO Visa kort, det gir deg 2 % tilbake på alt av dagligvare.
Kategoribasert cashback
I mange tilfeller gir kredittkortet deg cashback i en eller flere bransjer. For eksempel er det ikke unormalt å gi cashback på sko, klær, drivstoff, reise og elektronikk. Siden du oppnår cashback på færre steder vil du få en høyere prosentsats enn ved generell cashback.
Eksempelvis kan kredittkortet 365Direkte gi 3,65% cashback på kjøp av bensin og diesel.
Ved å bruke kredittkortet Ikano Bank Visa vil du få 2% rabatt på alle Shell-stasjoner, dagligvare, og en periodebasert cashback. Dette betyr at du får god cashback i flere forskjellige bransjer fra måned til måned.
Spesifikk cashback
Spesifikk cashback er enda smalere enn bransjebasert cashback. Den begrenser seg gjerne til én spesifikk butikk i et relativt kort tidsrom, ofte en helg. Her får man gjerne en svært høy cashback.
Et slikt kort kan være Komplett Bank Mastercard, som gir deg eksepsjonelt god cashback på Komplett.no
Med kredittkort kan du enkelt spare penger
Ved å bruke cashbackordningene og samtidig velge det riktige kredittkortet for deg og din økonomi, kan du spare flere tusen kroner. Du kan i tillegg maksimere fordelene ved å skaffe deg flere kredittkort med de beste rabattene på alle kjøp.
Det er også mange kredittkort som tilbyr andre fordeler sammen med cashback. Dette kan være gode rabatter hos flere forskjellige nettbutikker, på bil, eller på restauranter. Ved å bruke kredittkortet i hverdagen kan du spare enormt mye penger.
Bør jeg velge kredittkort med fordeler eller med lav rente?
Nå for tiden konkurrerer selskapene om hvilken rente de kan tilby ved å kutte alle typer rabattavtaler for å heller kunne tilby laveste rente.
Det finnes naturligvis fortsatt kredittkort med alle typer tilbud, og for mange er det gjerne en fordel med cashback, mens det for andre kan være bedre med kredittkort som har laveste rente. Det finnes veldig mange mennesker som vil bruke kredittkort som kortsiktige lån, i disse tilfellene er lavere renter en større fordel enn cashback.
Hvilke er de beste cashback kredittkortene?
Når du er på jakt etter kredittkort med cashback som gir mest tilbake, er det noen faktorer du bør se ekstra nøye på:
- Vurder hvilke butikker du tenker å benytte kredittkortet hos
- Tenk gjennom hvilke varer du ønsker å kjøpe
- Er det noen sjanse for at du overgår grensen for årlig cashback på kredittkortet?
Dersom du går over grensen på cashback på kortet, vil det være lurt å ha flere kredittkort med cashback slik at du kan spare ytterligere med penger. Du bør imidlertid huske på å betale ned kredittkortfakturaen før den rentefrie perioden er over. Bare slik kan dette lønne seg.
Cashback og rabatt
Cashback og rabatt er ikke det samme, selv om du sparer penger med begge korttypene. Det er likevel forskjell på måten du sparer penger på. Med cashback får du penger tilbake på varene eller tjenestene du har kjøpt med kortet. Dette er sparte penger som trekkes fra fakturaen din.
Har du et kredittkort som gir deg rabatt, får du avslag i prisen på varen eller tjenesten som du kjøper, når du kjøper det.
Dette får du ikke cashback på
Du får bare cashback på vare- og tjenestehandel når du bruker kredittkortet. Du oppnår ikke cashback på ting som for eksempel uttak. Dette går på hvordan kredittkortselskapene tjener penger. Kredittkortselskapet tar en transaksjonsavgift fra utsalgsstedet hver eneste gang du bruker kredittkortet. Denne summen betales tilbake til deg i form av cashback.
Noen kredittkort gir en ganske mye høyere cashback enn transaksjonsavgiften. Dette blir som regel gjort via kategorispesifikk cashback, og blir finansiert ved at kortet ikke gir cashback i andre kategorier, men heller får cashback delvis dekket av et salgssted.
Det finnes cashback-begrensninger
Med et bra cashback-program kan du få penger tilbake på all handel. Har du for eksempel et bra Mastercard, vil det være mulig å få penger hver gang du benytter kortet hos en forhandler som godtar Mastercard.
For at kredittkortselskapene skal holde en god kontroll, har de fleste av dem lagt inn begrensninger på hvor mye penger man kan få i retur når man handler noe. Her er det vanlig at man gir en bonus for alle kjøp frem til et satt beløp per måned, eller år. Så fort denne grensen blir overgått vil du ikke få penger tilbake på kjøpene dine for den aktuelle perioden.
Hvilke forskjeller er det mellom bonus og cashback?
Her finnes det noen forskjeller. Blant annet får du bonus når du handler, dette er poeng som du kan veksle inn i alt fra reiser til shopping. Disse poengene har ikke nødvendigvis en direkte penge-verdi som du får tilbake / tjener når du handler. Disse kan du bruke igjen med samarbeidspartnere av kortselskapet.
Med cashback får du penger tilbake når du handler med kredittkortet. Cashback-pengene kan enten trekkes fra kredittkortregningen din, være et gavekort, eller penger inn på din bankkonto. Det er rett og slett penger inn på konto ved bruk.
Cashback og rabatt på bensin
Rabatter du oppnår med bensinkort, som for eksempel Shell Mastercard eller Circle K mastercard, er også en variant av cashback. Slike kort har et fordelsprogram hvor bensinrabattene blir det mest fordelaktige for bileiere.
Prisavslaget på alle former for drivstoff vil variere, og kan i noen tilfeller øke i noen kampanjeperioder. Her vil også prisavslaget komme til syne på kredittkortregningen fra kredittkortselskapet. Skal du tjene på denne rabatten må du altså betale ned fakturaen før den rentefrie perioden er over.
Den laveste drivstoffrabatten på kredittkort som kommer fra bensinstasjonskjeder er høyere enn det du får i andre kredittkort med rabatt på bensin. Noen av de andre kortene kan imidlertid ha et bredere fordelsprogram.
Betal regningen før forfallsfrist slik at du unngår renter
Kredittkortselskaper inkluderer cashback i sine fordelsprogrammer som et virkemiddel for å kapre kunder. Dette er også en variant for å gjøre kundene mer lojale. Det er likevel viktig å ikke se seg blind på rabattene. Husk at varene og tjenestene bare blir billigere dersom du betaler den utestående kreditten i tide.
Betaler du etter at den rentefrie perioden er over, kan i verste fall rentene spise opp beløpet du sparte, og i noen tilfeller gjøre varen eller tjenesten dyrere enn om du hadde betalt med et debetkort.
Det er også lurt å sjekke om du kan finne samme vare eller tjeneste billigere andre steder. Her kan cashback på bensin være et godt eksempel. Du kan få 50 øre avslag hos en bensinstasjonkjede, mens en konkurrent litt lengre ned i veien kan tilby deg bensin billigere enn dette.