Norske kontanter

Derfor bør du ikke ta ut kontanter med kredittkort

Beste-kredittkort.no
18. august, 2022

Noe av det dyreste du kan gjøre med kredittkortet ditt, er å bruke det til å ta ut kontanter i minibanken. Husk at kredittkort er et unikt kort hvor det ikke krever renter med en gang når du gjør et vanlige varekjøp.

Gebyr koster derimot, mens rentene løper raskt dersom den utestående gjelden din blir værende over en lang periode. Videre kan du lese mer om hvordan du kan holde regningen så lavt som overhodet mulig.

Den rentefrie betalingsperioden du får med kredittkortet ditt gjelder som regel bare for betaling av varer og tjenester.

Eksempelvis hvis du kjøper deg sko, leier en bil, eller betaler en ferietur med kredittkortet, har du et rentefritt lån frem til kredittkortfakturaens forfallsdato. Dette gjelder altså ikke når du bruker kortet til å ta ut kontanter.

Dersom du tar ut penger fra minibanken en dag, så er rentekostnadene allerede i gang når du står opp dagen etter. Da løper rentene helt til hele det utestående beløpet er tilbakebetalt.

Uttaksgebyr

Som regel krever de fleste kredittkortselskapene et uttaksgebyr når du bruker kortet til å ta ut kontanter. Her tar de vanligvis 40 kroner, men vær obs på at noen kan ta mer i gebyr. Noen aktører kan finne på å kreve 40 kroner i fast sum, i tillegg til en prosentsats av summen du tar ut i kontanter. Denne varierer som regel mellom 1% og 4%.

Den kan bli dyrt å ta ut penger med et dyrt kredittkort

Selve beløpet på 40 kroner er ikke spesielt dyrt. Det blir først dyrt når aktøren i tillegg tar en prosentsats av beløpet du tar ut.

For eksempel kan du ta ut 5000 kroner i kontanter, med et kredittkort hvor 40 kroner og 4% i uttaksgebyr går til kredittkortselskapet. Da blir kostnadene slik:

  • 40 kroner i gebyr
  • 4% av 5000 kroner utgjør 200 kroner
  • Du vil få rentekostnader på mellom 3 og 4 kroner daglig så lenge rentene løper

Her gjelder den samme regelen dersom du fører over pengene til din egen nettbank. Dermed er det lite lønnsomt å søke om kredittkort bare for å ha tilgang til penger på samme dag.

La oss si at du betaler tilbake kreditten før forfallsfristen. Da vil snittkostnadene ligge på mellom 315 kroner og 340 kroner. Det tilsvarer en greit stor andel av de 5000 kronene du allerede har tatt ut. Dermed taper du nesten 4000 kroner per år dersom du tar ut 5000 kroner en gang hver måned.

Husk at uttaksgebyr alltid varierer fra kredittkortselskap til kredittkortselskap. Det kan også være enkelte kort som krever uttaksgebyr for uttak som finner sted både i Norge og utenfor Norges landegrenser. Mens andre kan kreve gebyr kun for uttak i Norge.

Et godt råd er å vurdere hvilket behov du har før du velger kredittkort. Tenk over om det kan lønne seg å velge et kredittkort uten uttaksgebyr. Selv de beste kredittkort tilbyr ikke nødvendigvis dette som en gratis tjeneste.

Man kan også få krav om uttaksgebyr for andre tjenester

Betaling på Posten, Post i butikk, overføringer av kontanter inn til konto og regningsbetaling kan også bli sett på som kontantuttak. Det er ikke uvanlig å måtte betale gebyr for dette, på lik linje som du må betale gebyr når du tar ut kontanter fra minibank.