Derfor bør du ikke ta ut kontanter med kredittkort
Noe av det dyreste du kan gjøre med kredittkortet ditt, er å bruke det til å ta ut kontanter i minibanken. Husk at kredittkort er et unikt kort hvor det ikke kreves lånerenter med en gang når du gjør varekjøp, da dette kommer innenfor det som kalles den rentefrie perioden som gjerne varierer fra mellom 30-45 dager.
Gebyr som tilkommer kredittkortet kan imidlertid bli dyrt, og spesielt når det kommer på toppen av en rente som løper raskt dersom den utestående gjelden din blir værende over en lang periode. Videre kan du lese mer om hvordan du kan holde regningen så lav som overhodet mulig.
Den rentefrie betalingsperioden du får med kredittkortet ditt gjelder som regel nemlig bare for betaling av varer og tjenester, og ikke for kontaktuttak.
Eksempelvis hvis du kjøper deg sko, leier en bil, eller betaler en ferietur med kredittkortet, har du et rentefritt lån frem til kredittkortfakturaens forfallsdato. Dette gjelder altså ikke når du bruker kortet til å ta ut kontanter.
Dersom du tar ut penger fra minibanken en dag, så er rentekostnadene allerede i gang når du står opp dagen etter. Da løper rentene helt til hele det utestående beløpet er tilbakebetalt.
Uttaksgebyr
Som regel krever de fleste kredittkortselskapene et uttaksgebyr når du bruker kortet til å ta ut kontanter. Her tar de vanligvis 40 kroner, men vær obs på at noen kan ta mer i gebyr. Noen aktører kan finne på å kreve 40 kroner i fast sum, i tillegg til en prosentsats av summen du tar ut i kontanter. Denne varierer som regel mellom 1% og 4%.
Det kan bli dyrt å ta ut penger med et dyrt kredittkort
Selve beløpet på 40 kroner er ikke spesielt dyrt. Det blir først dyrt når aktøren i tillegg tar en prosentsats av beløpet du tar ut.
Tar du for eksempel ut 5000 kroner i kontanter, med et kredittkort hvor 40 kroner og 4% i uttaksgebyr går til kredittkortselskapet, blir kostnadene slik:
- 40 kroner i gebyr
- 4% av 5000 kroner utgjør 200 kroner
- Du vil få rentekostnader på mellom 3 og 4 kroner daglig så lenge rentene løper
Her gjelder den samme regelen dersom du fører over pengene til din egen nettbank. Dermed er det lite lønnsomt å søke om kredittkort bare for å ha tilgang til penger på samme dag.
La oss si at du betaler tilbake kreditten før forfallsfristen. Da vil snittkostnadene ligge på mellom 315 kroner og 340 kroner. Det tilsvarer en greit stor andel av de 5000 kronene du allerede har tatt ut. Dermed taper du nesten 4000 kroner per år dersom du tar ut 5000 kroner en gang hver måned.
Husk at uttaksgebyr alltid varierer fra kredittkortselskap til kredittkortselskap. Det kan også være enkelte kort som krever uttaksgebyr for uttak som finner sted både i Norge og utenfor Norges landegrenser. Mens andre kan kreve gebyr kun for uttak i Norge.
Et godt råd er å vurdere hvilket behov du har før du velger kredittkort. Tenk over om det kan lønne seg å velge et kredittkort uten uttaksgebyr. Selv de beste kredittkort tilbyr ikke nødvendigvis dette som en gratis tjeneste.
Man kan også få krav om uttaksgebyr for andre tjenester
Betaling på Posten, Post i butikk, overføringer av kontanter inn til konto og regningsbetaling kan også bli sett på som kontantuttak. Det er ikke uvanlig å måtte betale gebyr for dette, på lik linje som du må betale gebyr når du tar ut kontanter fra minibank.
Andre artikler
Overføre fra kredittkort til konto
Du kan alltids overføre penger fra kredittkort til en bankkonto. Det betyr imidlertid ikke at det er en god løsning med tanke på gebyrer og eventuelt frafallelse av den rentefrie perioden på kortet. Her går vi gjennom faktorer du må...
Hvor mange kredittkort kan man ha?
Så lenge du har en økonomi som tåler det, kan du sitte med så mange kredittkort du vil. Det vanligste er imidlertid å ha 1-2 kort og det blir samtidig enklere å holde styr på kredittkortgjelden med ett eller to...