Kredittkort
29. januar, 2024

Hvor mange kredittkort kan man ha?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Så lenge du har en økonomi som tåler det, kan du sitte med så mange kredittkort du vil. Det vanligste er imidlertid å ha 1-2 kort og det blir samtidig enklere å holde styr på kredittkortgjelden med ett eller to kredittkort.

På en annen side går man glipp av mange fordeler hvis man bare har ett kredittkort. Flere kredittkort gir flere fordeler.

Det er banken eller kredittkortselskapet som innvilger kredittkort, det betyr at det er de som kan begrense hvor mange kredittkort du får. Dersom de ser at du har en lav kredittverdighet, vil det derfor være vanskelig å få innvilget kredittkortet. Har du økonomien i orden, får du sannsynligvis innvilget kortet.

Med andre ord er det ingen fasit på hvor mange kredittkort det er riktig å ha. Alt avhenger av søkerens evne til å håndtere kredittgjelden og om man er i stand til å betale tilbake det man skylder hver måned.

Fordeler med kredittkort

Alle kredittkortselskap konkurrerer om å tilby sine kunder de beste fordelene som er tilgjengelig. Dette kan være rabatt på drivstoff, Cashback eller bonuser og gratis reiseforsikring. Kredittkort med slike rabatter går under navnene bensinkort, reisekort og rabattkort.

Er det smart å ha flere kredittkort?

I noen tilfeller kan det være smart å inneha flere kredittkort. En årsak til dette er at det fører til mer fleksibilitet i økonomien, samtidig som du kan tjene ytterligere på fordelene som kommer med kortene.

Eksempel: Et av kredittkortene dine kan gi deg rabatt på hotellovernatting, mens et annet kredittkort kan gi bonuser på flyreiser.

Selv om det er fristende å ha flere kredittkort, er det viktig å ta en runde med seg selv før man søker om et nytt kort. Tenk blant annet igjennom om du faktisk trenger de fordelene som du kan få med et nytt kort.

Samtidig er det viktig å vurdere nøye om du har råd til ekstra månedlige utgifter. Et godt tips er å se på hvor mye gjeld uten sikkerhet du har fra før. Det er aldri smart å skaffe seg et nytt kredittkort dersom månedsøkonomien akkurat går opp fra før.

Søk om flere kredittkort
Søk om flere kredittkort slik at du kan skaffe deg så mange fordeler som mulig.

Ulemper med flere kredittkort

En ulempe man bør ta høyde for med kredittkort, er at flere eller alle kan komme med årsavgifter. Dette betyr at du må betale en avgift for å eie kortene, og dette kan bli en betydelig utgift dersom du har flere kort.

Enda surere er det å betale disse beløpene hvis du egentlig ikke bruker kortene så mye i løpet av et år.

Til slutt kan enkelte fordelsprogram høres mer lukrativt ut enn det de egentlig er. Derfor er det smart å tenke grundig gjennom det før du skaffer deg et ekstra kredittkort på impuls.

Har du allerede skaffet deg flere kredittkort, er det lurt å holde en god oversikt over kredittkortgjelden din. Sørg for å følge nøye med på kredittkortbruken din fra måned til måned og betal inn alt du skylder slik at du unngår renter.

Hvordan kansellere kredittkort?

Ser du at du kanskje har ett kredittkort for mye? Dersom man sliter med å betale inn det man skylder måned etter måned, eller har mistet oversikt over gjelden, er det smart å ta grep.

Det vil imidlertid ikke hjelpe å bare klippe kortet i to deler og satse på at gjelden forsvinner. I en slik situasjon bør du kontakte utsteder av kredittkortet slik at du kan gi beskjed om at du ønsker å stenge kontoen din.

For at utsteder skal stenge kontoen trenger de at du betaler inn all utestående saldo, eller overfører saldoen til et annet kredittkort. Husk også at alt av utestående gebyrer må betales inn.

Tips: Sjekk gjelden din hos Norsk Gjeldsinformasjon.

Ofte stilte spørsmål

Hvordan få flere kredittkort?

Den mest effektive måten er å søke om kredittkort hos flere tilbydere og banker. For at du skal kunne sitte igjen med flere kredittkort, innebærer imidlertid dette at du har en god nok betalingsevne og økonomi.

Hva er negativt med kredittkort?

Den største ulempen med et kredittkort, er at slike kort kommer med en ganske høy rente. Det er ikke uvanlig å ha 25-30 prosent effektiv rente på et kredittkort, og det er fort gjort å bruke mer penger enn det man egentlig har råd til.

Kan man ha 2 kredittkort?

Ja, så lenge du har en økonomi som tilsier at du kan betjene to kredittkort så vil du få innvilget dette. Hvilken kredittramme du får på kortene, får du vite først når utsteder kommer med et tilbud. Du kan også ha flere betalingskort knyttet til samme konto.

Hvorfor får jeg avslag på kredittkort?

Du er nødvendigvis ikke en dårlig betaler, selv om du får avslag på kredittkort. Det kan likevel bety at banken tar på seg en for høy risiko ved å utstede kredittkort til deg. Banken må gå etter en kredittscore av deg og her er det faktorer som inntekt, gjeld og betalingsanmerkninger som spiller størst rolle.