Penger spart gir et enklere liv
24. august, 2023

Slik bruker du kredittkort gratis

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

For lang artikkel? Her får du et sammendrag

Her får du en oversikt over hvordan du holder kostnadene på null med det riktige kredittkortet:

 • Skaff deg et kort som ikke kommer med en årsavgift (se oversikt over slike her)
 • Benytt kredittkortet til utelukkende bare kjøp av varer og tjenester
 • Ikke bruk kortet til kontantuttak
 • Betal alltid regningen før fristen
 • Styr unna betalingsutsettelse
 • Skaff deg et kredittkort som samsvarer med forbruksmønsteret ditt
 • Sørg for å utnytte rabatter, cashback og gratis forsikringer

Dersom du eier et kredittkort, kan du spare veldig mye penger. Trikset er å vite hvordan du skal bruke kortet og hvilket kort du bør ha. I denne artikkelen får du svaret på nettopp dette i tillegg til nyttig informasjon om og rundt kredittkort.

Hvordan tjener kredittkortselskap penger?

Kredittkortselskapene tjener penger på to fronter:

 1. Ved at salgsstedet betaler en transaksjonsavgift til kortselskapet
 2. Ved renter og gebyrer

De kan også tjene penger basert på hvordan du bruker kredittkortet, men dette kan du som kredittkort-eier unngå på en effektiv måte.

Kortselskapet tjener på transaksjonsavgifter

Kredittkortselskapet tjener godt uansett hvordan du bruker kredittkortet ditt. Eksempelvis hvis du betaler med kortet når du skal leie deg en bil i utlandet, kommer det aktuelle kortselskapet til å tjene en prosentvis sum av beløpet du betaler for å leie bilen.

Dette er en transaksjonsavgift som leiebilfirmaet må betale for å kunne tilby denne finansieringsløsningen. Hos slike firmaer vil transaksjonene være mange, og kortselskapene vil naturligvis tjene svært mye fra disse.

Tips: Husk at du får et valutapåslag når du bruker bankkort og kredittkort i utlandet. Derfor bør du se etter et kort som kommer med lave valutapåslag.

Slik tjener kredittkortselskapene på renter og gebyrer

Det kortselskapene tjener på gebyrer, drar de inn som regel på grunn av ekstratjenester. Det tilkommer også gebyrer på mindre beløp, men de dekker ikke mer enn de administrative kostnadene i forbindelse med ekstratjenester. Årsgebyr er et godt eksempel som mange kortselskap krever.

Noe av renteinntektene som kortselskapet tjener går samtidig til å dekke både utgifter og risikoen som de tar for å innvilge deg et lån.

Prosentsatsene er relativt høye og derfor vil de tjene svært godt på rentene, men dette tjener de bare på hvis du opparbeider deg en rentebærende gjeld. Dette kan du med andre ord styre unna.

Hvordan unngå renter på kredittkort?

Norske kredittkort kommer alltid med en rentefri periode i forbindelse med kjøp av varer og tjenester. Når du bruker kreditt, faktureres denne først i starten av påfølgende måned. Som regel vil du få forfallsdato den 15., eller den 20. påfølgende måned.

Du oppnår rentefritak dersom du betaler inn hele det utestående beløpet som du har brukt innen forfallsdatoen.

Kan man ta ut kontanter med kredittkort?

Du kan alltids ta ut kontanter med et kredittkort, men dette bidrar imidlertid til at den rentefrie perioden avsluttes. Vi anbefaler derfor ikke å bruke kredittkort til å ta ut penger. Vi har også en egen artikkel om dette, dersom du vil lese mer.

Disse kontantuttakene fører til renteutgifter:

 • Ved uttak fra en minibank
 • Ved betaling på posten
 • Ved betaling på Post-i-Butikk
 • Ved overføringer fra kredittkort til annen konto
 • Ved betaling av regninger fra et kredittkort

Dersom du bruker kredittkortet til slike transaksjoner, begynner rentene å løpe fra dag 1 og frem til hele den brukte kreditten er betalt tilbake.

Kostnadene blir enda dyrere dersom beløpet du bruker er høyt samtidig som du bruker lang tid på å betale tilbake hele den utestående kreditten. Dette gjelder også hvis du skaffer deg et kredittkort på dagen og du tar ut pengene fra kredittkortet samme dag.

I dag kommer de billigste kredittkortene med de laveste effektive rentene på i underkant av 20%. Samtidig kan du finne kredittkort med effektive renter på godt over 30%.

Tips: Sjekk ut de beste kredittkortene for ditt bruksmønster på vår oversikt. Du sorterer kortene selv etter hvilke fordeler og bruksområder som du ønsker.

Årsavgift på kredittkort

Kredittkortselskapene kan også tjene mye penger på eventuelle årsavgifter. I disse dager er det imidlertid ikke alle kortselskap som krever årsavgift lenger, og dette skyldes den store konkurransen som har oppstått mellom selskapene.

Hvor dyrt er det å bruke kredittkort?

Dette kommer an på om du betaler inn hele det utestående beløpet måned etter måned eller ikke. Dersom du bare betaler inn deler av det utestående, vil dette føre til at du ikke får den rentefrie perioden.

Eksempel:

La oss si at du har kjøpt en ny vaskemaskin til 12.000 kroner. Da kan du:

 • Betale inn hele den utestående saldoen innen forfallsfrist slik at du ikke får noen rentekostnader.
 • Betale inn halve summen før forfallsfrist, men da må du betale renter for 12.000 kroner frem til denne delen er betalt ned i sin helhet.

Du kan også delbetale kostnadene selv etter forfall, men du mister likevel hele den rentefrie perioden.

Hva er det beste kredittkortet man kan ha?

Beste kredittkort er en individuell fasit, da vi alle har ulike bruksområder og behov med kortet. Det som er felles for alle med kredittkort, er at man kan spare mye penger på å eie et kort så lenge man unngår rentene. Dette gjelder både privatpersoner og bedrifter.

Alle kredittkort på vår oversikt kommer dessuten med et fordelsprogram som gjør at du får ulike rabatter, cashback eller gratis forsikringer.

Tips: Les mer om kredittkort hos Forbrukerrådet.

Ofte stilte spørsmål

Når er det lurt å bruke kredittkort?

Et kredittkort vil som regel være gunstig når du skal ut å reise eller hvis du skal handle på nett. Sammenlignet med vanlige bankkort og kontanter, er kredittkortet mye tryggere i forbindelse med svindel eller feil på varene som du kjøper.

Hvorfor får jeg avslag på kredittkort?

Kredittkortselskap og banker gir avslag på søknader dersom søkeren utgjør en viss kredittrisiko. Finansinstitusjonene gjør alltid en kredittvurdering av sine søkere hvor de setter en kredittscore. Kredittscoren baseres på din inntekt, gjeld og eventuelle betalingsanmerkninger.