Unngå disse kredittkort feilene i 2022
18. september, 2022

Skaffe kredittkort? Unngå disse feilene i 2022

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Kredittkort er i mange sammenhenger et sikkert og trygt kort å bruke som betalingsmiddel. Til tross for dette så finnes det enkelte feller som du bør styre unna. Dette kan du lese om videre i denne artikkelen.

Den første og kanskje største tabben av dem alle, er å velge feil kredittkort. Du kan i dag velge blant i overkant av 300 kort på det norske markedet. Siden det er beinhard konkurranse om kundene, kan du finne en rekke kort som gir deg fordeler, og som samtidig er fordelaktige rent økonomisk.

På den andre siden finner du også kredittkort som ligger helt motsatt på skalaen, altså uten fordeler, men med høye avgifter og gebyrer.

Det spiller i tillegg en rolle om kortet skal brukes av en privatperson eller anvendes av en bedrift. Dersom det gjelder bedrift vil det være gunstig å velge et kredittkort som kan gi deg en høyere kredittgrense, samt avslag på ulike varer som bedriften har i innkjøpsporteføljen sin.

Privatpersoner kan ha bruk for andre fordeler, for eksempel forsikring på ferie og rabatt på forskjellige varer.

Noen kredittkort kommer med årsavgift

Årsavgift er relativt en unødvendig kostnad på et kredittkort. Derfor bør du styre unna kort med årsavgift, med mindre det aktuelle kortet kan tilby deg meget gode fordeler og rabatter som du er nødt til å skaffe deg.

På hvilket nivå ligger rentene?

Nominell rente på kredittkort kan ligge på mellom 15% og 30%. Uavhengig om du tenker å unngå rentekostnader, bør du alltid gå for et kort som gir deg lavest mulig renter. Det er enkelt å havne i situasjoner hvor du må betale rentebærende kreditt. Derfor bør du redusere renten så mye som mulig.

Hvor lang rentefri betalingsutsettelse kan jeg få?

Samtlige kredittkort i Norge gir deg en rentefri betalingsutsettelse, her det mest vanlig med 40-50 dager, men noen kort kan gi et par dager mer. Beregningen starter uansett fra første dag i fakturaperioden.

Dersom forfallsdato er den 15. hver måned, har du 45 dagers rentefri betalingsutsettelse. Ligger forfallsdato den 20. hver måned har du 50 dager. Slik kan du vurdere hvilket kort som passer best til din lønnsdato.

Disse gebyrene kan kredittkortselskapet kreve

Du unngår gebyr når du kjøper en vare eller en tjeneste med kredittkortet, uansett om det er hjemme i Norge eller i utlandet. Du kan likevel komme over normale gebyr ved noen anledninger:

  • Når du tar ut kontanter
  • Ved valutapåslag for bruk i utlandet
  • Fakturagebyr

Samtlige andre gebyrer er tilknyttet til noe du kan unngå med normal bruk av kortet. Eksempelvis gebyr for utstedelse av nytt kort, purregebyr dersom du betaler for sent, eller gebyr for betalingsutsettelse.

  • Gå for et kredittkort som ikke tar gebyr for uttak, eventuelt et veldig lavt gebyr for dette området
  • Ikke ta et kort hvor du må betale prosenter av beløpet du tar ut i kontanter
  • Styr unna kort som har et veldig høyt valutapåslag hvis du vet at du vil bruke kortet mye utenfor Norge