Forskjellen på nominell og effektiv rente
5. august, 2022

Hva er forskjellen på nominell rente og effektiv rente?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Når du er på leting etter et billig kredittkort eller lån, er det enkelt å se seg blind på en lav nominell rente. Likevel er det den effektive renten som forteller deg hvor mye lånet reelt koster deg.

Å betale renter er prisen for å låne penger av banken. Dersom man behøver en enkel tilgang på raske penger, kan det være veldig lett å slå til på et lån hvor banken reklamerer med lav nominell rente.

Det er imidlertid ikke sikkert at det aktuelle lånet er det billigste alternativet for deg. Du bør heller se på den effektive renten på lånet, den gir deg den virkelige prisen på pengene du låner.

Selve begrepene nominell og effektiv kan være vanskelig å forstå seg på. Så hvordan skiller man disse begrepene?

Slik er den nominelle renten

Nominell rente er den renten banken reklamerer med at du skal betale for å ha lånet i ett år, men dette gjelder før gebyrer og andre omkostninger er lagt på. Dette forklarer hvorfor den nominelle renten alltid er lavere enn den effektive renten.

Du har kanskje lagt merke til at det alltid er den nominelle renten som du først ser og hører om hvis du skal låne penger? Selv om denne er mest synlig i markedsføringen av diverse låneprodukter, er det ofte slik at denne ikke gir det beste bilde av summen du egentlig må betale for lånet.

Det er svært viktig at du ikke lar deg lure av nominell rente. Derfor bør du ikke velge bank på bakgrunn av den nominelle renten. Les deg heller godt opp på betingelsene på bakgrunn av den effektive renten.

Slik er den effektive renten

Med den effektive renten kan du se hva du egentlig skal betale i renter på lånet per måned. Her er i tillegg alle omkostninger på lånet beregnet. Eksempler på omkostninger kan være etableringsgebyr og termingebyr. Derfor kan et lån med en lav nominell rente likevel ende opp med å bli kostbart hvis omkostningene er høye.

Nedbetalingen avgjør ofte totalkostnaden

Det du bør være aller mest bevisst på når du skal låne penger, er hvor lang tid du tror du vil bruke på å betale tilbake pengene du har brukt. Dersom du skal ta opp et forbrukslån bør du derfor velge en kort nedbetalingsperiode.

Tenker du å skaffe deg et kredittkort bør du betale tilbake hele gjeldsbeløpet innen kredittkortfakturaens forfallsfrist. Dersom du ikke gjør det, vil rentene løpe og gjeldsbeløpet vokse seg mye større på kort tid.

Derfor er den viktigste faktoren når du skal beregne totalkostnaden, nedbetalingstiden. Til tross for en gunstig rente kan totalkostnaden bli høy dersom du bruker lang tid på å betale tilbake pengene du har lånt.

Ofte vil den effektive renten bli lavere dersom du øker nedbetalingsperioden på lånet ditt, men den totale kostnaden for lånet øker likevel siden du må betale renter og omkostninger over en lang periode.