Kredittkort for studenter
12. september, 2022

Kredittkort for studenter – 7 ting å tenke på

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Det er ingen hemmelighet at en students økonomi ikke er rosenrød, og mange studenter sliter med å ha penger gjennom en hel måned. Da kan det jo være fristende for mange å se på kredittkort som en løsning.

Studietiden er en viktig fase i livet, og det markerer gjerne en tid hvor man begynner å håndtere egen økonomi og utgifter på egenhånd. Å være student byr på utfordringer både i forbindelse med økonomi og skolearbeid. Her får du ikke tips til hvordan du skal gjøre skolearbeidet, men økonomiske tips kan du lese om i denne artikkelen.

Bør studenter skaffe seg kredittkort?

Det kan være smart å skaffe seg et kredittkort som student, så lenge du betaler tilbake pengene du låner. Kredittkort er faktisk et sikrere betalingsmiddel enn både bankkort og betaling med kontanter.

Dette skyldes at kredittkortselskapet har et ansvar for at du skal få den varen eller tjenesten som du betaler for. Blir du utsatt for svindel, eller om butikken du handlet hos går konkurs, har du en bedre mulighet til å få igjen pengene dersom du brukte kredittkort som betalingskort.

I disse situasjonene kan det være lønnsomt å ha et kredittkort:

  • Når du skal handle på internett, da kredittkort kommer med kjøpsforsikring mot svindel.
  • Dersom du skal ut å reise, da kredittkort kommer med gratis reiseforsikring og potensielt rabatter på leiebil med mer.
  • Når du skal bruke kortet til daglig bruk for å spare penger ved å benytte deg av kredittkortets rabatter.

Dette bør du tenke på når du skal velge kredittkort som student:

  • Gå for et kredittkort med lav rente og så mange rentefrie dager som mulig slik at du rekker å betale tilbake når du får penger.
  • Tenker du å bruke kredittkort i utlandet bør du se etter et kredittkort med lavt valutapåslag.
  • Velg et kredittkort som kommer med fordeler som passer dine behov.
  • Skaff deg et kort med gratis reiseforsikring.

Som student har man som regel en veldig lav inntekt, og derfor vil det alltid utgjøre en risiko for nedbetalingen av kortet. Med dette som bakteppe er det derfor veldig lurt å lese seg opp på hva de forskjellige bankene kan tilby deg, sette en realistisk kredittramme basert på egen inntekt, og velge et kort som passer deg og din økonomi på best mulig vis.

Kontantuttak med kredittkort

Studenter har sjeldent en god inntekt, derfor bør du unngå å ta ut kontanter med kredittkort. Så fort du begynner å ta ut kontanter fra kortet, starter rentekostnadene umiddelbart, og da dette blir til et lån. De aller fleste kredittkort tar også gebyrer dersom man tar ut kontanter fra kortet.

Kredittkort til student uten inntekt

Skal du som student søke om å få et kredittkort, er du nødt til vise til inntekt som bevis på du er i stand til å betale tilbake pengene. Dersom du har inntekt, men ikke er sikker på om du møter kravene for et kredittkort? Det er uforpliktende og gratis å søke om kredittkort uansett, men på generelt grunnlag er kredittkort en dårlig idé dersom du ikke har inntekt.

Hvem kan søke om kredittkort?

For å få et kredittkort, må du være minimum 18 år og stille med fast inntekt. Noen kredittkortselskap kan kreve en høyere alder også. Har du betalingsanmerkninger vil du ikke få godkjent søknad om kredittkort, og det samme gjelder aktive inkassosaker.

Har du en stabil inntekt og lite eksisterende gjeld, har du bedre sjanser for å få innvilget kreditt. Det vil uansett bli gjort en kredittsjekk av deg før du får svar på søknaden din, og kravene for å få et kredittkort kan variere fra bank til bank. Er du gammel nok, kan vise til inntekt og en god økonomi så er sjansene dine for å få kredittkort gode.

Hvordan få kredittkort uten kredittsjekk?

Det er ikke mulig å få kredittkort uten å gå gjennom en kredittvurdering. Alle kredittkorttilbydere er pålagt å utføre en kredittsjekk av alle som søker om kredittkort. Dette gjør de for å sikre at det norske folk ikke får en for høy gjeld.

Kredittkort 18 år

Teknisk sett kan du være 18 år og få kredittkort, men de fleste kredittkortselskapene krever at du er eldre enn 18 år for å søke om kredittkort. I dag er det vanligste alderskravet 20, 23 og 25 år.

Hvor mye inntekt du har spiller ikke en kjempestor rolle, det viktige er at inntekten din er fast og at du ikke sitter med for mye eksisterende gjeld. Størrelsen på inntekten din blir først viktig når kredittrammen skal settes.

Se kredittkort som har 18-års aldersgrense

Oppsummering

Er du student bør du prøve å finne et kredittkort som kommer med lave renter, gode fordeler og med en kredittramme som passer til din inntekt. Det er viktig å trives i studietiden, men man slipper som regel ikke unna håndteringen av egen økonomi på samme tid. Derfor bør du lese litt om hvordan du kan benytte kredittkortet rentefritt, og ikke minst ha god kontroll på forbruk slik at du ikke kommer bakpå.

Det beste er selvsagt å unngå kreditt i det hele tatt, med mindre du har stålkontroll og betaler tilbake innen rentene påløper slik at du kan utnytte fordelene som rabatter, gratis reiseforsikring og mer.