6 grunner til at du bør gå for et kredittkort

6 grunner til at du bør gå for et kredittkort

Kredittkort som betalingsløsning anbefales i utgangspunktet av svært mange forbrukerøkonomer. Dette gjelder spesielt dersom du skal ut å reise, handle varer på nett, eller rett og slett gå til innkjøp av dyre produkter. Det anbefales fordi du i visse tilfeller får flere rettigheter og potensielt flere fordeler og rabatter. Forbrukerøkonomer som anbefaler kredittkort, forutsetter selvsagt at du har en god nok økonomi til å betale tilbake kreditten før det påløper store renter over tid.

Med et kredittkort får du nemlig svært gode muligheter for å unngå pengetap dersom nettbutikker går konkurs før du får varen du har kjøpt, dersom du blir utsatt for svindel eller i det hele tatt dersom det skulle skje noe som gjør at du enten mister penger eller ikke får det du betaler for.

Husk at pengene på et kredittkort ikke er dine, men bankens. I Finansavtaleloven står det i den forbindelse at kredittyter har samme plikt som selger til å sørge for at man får det man betaler for.

Med et kredittkort oppnår du rentefri kreditt opptil 60 dager

Ved å skaffe seg et norsk kredittkort vil du som regel få en rentefri betalingsutsettelse på mellom 40 og 60 dager når du betaler for produkter eller tjenester.

Så lenge du betaler tilbake all utestående gjeld innen kredittkortfakturaens forfallsdato, slipper du å betale renter og gebyrer. Dette gir deg også en god oversikt over alle transaksjoner, men du må imidlertid huske at du ikke får en rentefri betalingsutsettelse dersom du tar ut kontanter fra kredittkortet.

Ekstra trygt med kredittkort dersom du blir svindlet

Dersom du blir frastjålet bankkortet ditt, risikerer du at kontoen blir tømt før du rekker å sperre kortet. Med et kredittkort har du ikke samme risiko. Siden kredittkortselskapet har et lovfestet ansvar, vil du få pengene tilbake dersom kredittkortet blir tømt ved svindel. Dette er spesielt trygt å vite når man er ute på reise.

Enkel tilgang til penger i vanskelige situasjoner

Dersom du har et kredittkort, vil du alltid ha sjansen til å skaffe deg penger hvis du har brukt opp alle pengene på brukskontoen din, eller dersom du har mistet bankkortet ditt. Slik unngår du å måtte låne penger av andre når du for eksempel er på ferie, eller skal kjøpe noe du lenge har drømt om.

Hvis du unngår å ta ut kontanter fra kredittkortet, og samtidig betaler ned all utestående gjeld før forfallsfristen, vil disse pengene i tillegg være kostnadsfrie. Skulle du likevel ta ut en sum på for eksempel 5000 kroner, bør du være forberedt på at dette vil koste mellom 3 kroner og 5 kroner daglig bare i renter.

Oppnå gratis forsikring med kredittkort

Hos mange kredittkort får du gratis reiseforsikring hvis du betaler minst halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Denne reiseforsikringen vil også gjelde for familien din, eller andre personer du reiser med.

Hos noen kredittkortselskap kan du i tillegg få inkludert egenandelforsikring hvis du skal leie leiebil, ID-tyveriforsikring og kjøpsforsikring, for å nevne noe.

Med et kredittkort kan du spare mye penger

De aller beste kredittkortene gir deg alltid gode faste rabatter som bidrar til at du kan spare mye penger. Hos andre kredittkort kan du få noe som heter cashback, det betyr at du får en prosentandel av kortselskapets provisjon som de mottar av salgsstedet. Med en cashback-ordning vil du få en månedlig og årlig beløpsbegrensning.

Siden det foreligger en begrensning vil ikke grensen være kjempehøy, men hvis man legger til rabatter og forsikringer kan du ende opp med å spare mye penger. Disse besparelsene vil imidlertid ikke være gunstig hvis du pådrar deg renter. Derfor må du betale all utestående gjeld før forfallsfristen.

Gå til om Morten Haugdahl Lie side

Denne siden er skrevet av

Morten Haugdahl Lie

Les biografien

Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Andre artikler

Overføre fra kredittkort til konto
Artikler

Overføre fra kredittkort til konto

Du kan alltids overføre penger fra kredittkort til en bankkonto. Det betyr imidlertid ikke at det er en god løsning med tanke på gebyrer og eventuelt frafallelse av den rentefrie perioden på kortet. Her går vi gjennom faktorer du må...

Kredittkort
Artikler

Hvor mange kredittkort kan man ha?

Så lenge du har en økonomi som tåler det, kan du sitte med så mange kredittkort du vil. Det vanligste er imidlertid å ha 1-2 kort og det blir samtidig enklere å holde styr på kredittkortgjelden med ett eller to...