Kredittkort Mastercard og VISA
24. april, 2022

Søk om kredittkort hos flere tilbydere

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Dersom du er myndig og har en fast inntekt er sjansene gode for at du blir tilbudt kredittkort. I dag er det stor konkurranse om kunder som er på leting etter et kredittkort, og kredittkortselskapene er svært offensive i sin markedsføring.

Er du derimot ikke sikker på hvilket kort som passer best for dine egne behov, kan det være vrient å navigere mellom alle alternativene. I tillegg er det ikke usannsynlig at du blir bombardert av mange kredittkorttilbud, og da kan det bli relativt tungt å bli klok på hva man skal velge. Heldigvis kan du gjøre noen ting for å få en bedre oversikt.

Leter du etter et nytt kredittkort, eller skal skaffe deg ditt aller først kort, bør du lese videre. Her skal du få en forklaring på hvorfor du gjør lurt i å søke hos flere kredittkortaktører når du skal skaffe deg et kredittkort.

Slik er kredittkortmarkedet i Norge

Kredittkortmarkedet i Norge har hatt en enorm vekst på de siste tiårene. Fra å være et kort kun for de rike, kan nå hvem som helst ha et kredittkort, noe som har ført til enorm markedsvekst.

Kanskje du synes det er slitsomt å bli overøst med tilbud om kredittkort? Dette er imidlertid en positiv konsekvens som skyldes den store konkurransen mellom kredittkortselskapene.

Når det er konkurranse om en kunde, vil prisene drives ned slik at de ulike tilbyderne tvinges til å tilby sine beste tilbud. Som kunde bør du prøve å utnytte markedskonkurransen, på den måten får du mye ut av kortet du velger.

For at du skal klare dette er det viktig at du skjønner hvordan aktørene gjennomfører noe som heter risikoanalyse. Dette er det samme som en kredittsjekk, men handler mest om hvilket tilbud du får på kredittkortet.

Slik foregår risikoanalysen hos kredittkortselskapene

Det er ingen hemmelighet at kredittkortselskapene er glade i å reklamere med raske og automatiske kredittsjekker, men samtidig er det akkurat slik en søknad gjennomføres også. Du trenger bare å legge inn informasjon, tilbyderens maskin analyserer risikoen, før du til slutt får et tilbud om rente og kredittramme.

Kreditor analyserer dermed hvor stor risikoen er ved å innvilge en kredittramme til deg. Hvordan selskapene kommer til en avgjørelse basert på dette avhenger av individuelle retningslinjer hos banken som skal innvilge kredittrammen.

Eksempel: et kredittkortselskap har hatt en rekke dårlige erfaringer med unge kortholdere av kredittkort. Da kan det godt være at det innføres et sikkerhetsnett mot mislighold på sikt. Ofte vil et slik sikkerhetsnett innføres i form av høyere renter til de yngste søkerne, om ikke avslag på søknaden med en gang.

Et annet kredittkortselskap kan ha den nødvendige økonomiske kapasiteten til å ta en slik risiko. Da vil en ung søker få et dårligere tilbud om rente, men søknaden vil imidlertid godkjennes. Dette er årsaken til at kredittkortselskaper vurderer risiko i forbindelse med din kreditthistorikk helt individuelt.

En annen ting som også kommer til syne her, er at det utelukkende alltid vil lønne seg å søke hos flere tilbydere. Det er høye odds for å velge den riktige aktøren på første og eneste forsøk. Samtidig er det aldri feil å skaffe seg en god oversikt over rentemarkedet for kreditt uten sikkerhet.

Lendo har lansert en smart tjeneste

Med Lendo kredittkort kan man sende in én søknad, og deretter få tilbud om kredittkort fra alle deres samarbeidspartnere. Dette gjør jobben enklere for deg.

Les mer om tjenesten til Lendo her