Kredittsjekk - hva er det?
5. mai, 2022

Hva er kredittsjekk?

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

En kredittsjekk er en betegnelse på en kontroll av økonomien til en person eller et selskap. En kredittsjekk er vanlig å gjennomføre ved kjøp på avbetaling, alle typer lån og en rekke abonnementer som inkluderer et kredittelement.

Det skal imidlertid foreligge en saklig grunn for å kunne gjennomføre en slik sjekk. Det er ulovlig å gjøre en kredittsjekk dersom man ikke skal få en kreditt.

Når en tilbyder av lån eller et kredittkortselskap utfører en kredittsjekk, vil de i prinsippet kontrollere din økonomi. Dette gjør de for å kartlegge om du kan betale tilbake kreditten du tar opp.

Siden man i praksis pådrar seg gjeld med et kredittkort må tilbyderne være sikre på at du klarer å betale ned denne gjelden. Som regel foregår en kredittsjekk helt automatisk, noe som fører til at du får raskt svar på søknaden din. I en kredittsjekk ser aktøren mest etter aktive inkassosaker.

Finner kredittkortselskapet en aktiv inkassosak vil du etter alle solemerker få søknaden din avslått. I tillegg gir sjekken en del opplysninger om din folkeregistrerte adresse, din skatteligning, din bruttoinntekt og andre næringsinteresser.

Før en tilbyder kan gi deg kreditt, må de få en så god oversikt over din økonomi som mulig, noe de gjør ved hjelp av kredittsjekken.

Når blir en kredittsjekk gjennomført?

Lovverket rundt kreditt og inkasso er veldig strengt i Norge. For at bankene skal kunne gjøre en kredittsjekk, må det foreligge en saklig grunn til dette. Sjekken blir blant annet gjort når en lånekunde søker om kredittkort, da er selskapet nødt til å sjekke og vurdere kreditten din.

Kredittopplysningsselskapet må imidlertid ha noe som heter konsesjon fra datatilsynet for å få gi ut informasjon om kunden. Informasjonen er hemmelig, og kunden må godkjenne at kredittkortselskapet sjekker dette.

I utgangspunktet er det kun en saklig grunn til å gjennomføre en kredittsjekk når en forbruker skal handle varer på kreditt. Hvis du som kunde får et brev om at en kredittsjekk er gjort, men ikke har samtykket til dette er du nødt til å ta kontakt med kredittopplysningsselskapet.

Legg til rette for en så god kredittscore som mulig

I dag bruker de aller fleste kredittkortselskaper kredittscore. Dette er en beregning basert på poeng som kan vise sjansene for at en kunde kan pådra seg en betalingsanmerkning innen det neste året.

En slik beregning er egentlig en statistisk analyse av en kundes kreditthistorie, og er stort sett avhengig av antallet betalingsanmerkninger kunden har fått. Det vil imidlertid være ulikt fra kredittkortselskap til kredittkortselskap hvor god kredittscoren til en kunde må være for å få en søknad godkjent.

Du kan gjøre deg selv en god tjeneste ved å bedre kredittscoren din før du søker, her gjelder det å bli kvitt eventuelle betalingsanmerkninger.

Sitter du med aktive inkassosaker bør denne gjelden innfris før du søker om kredittkort. Ved å gjøre dette vil du også få bedre tilbud fra de ulike kredittkortselskapene. Renten du får tilbud om avhenger av kredittscoren du ender opp med. Har et kredittkortselskap tatt høyde for en lav kredittscore ved å øke renten, bør du vurdere dette før du søker.

I verste fall får du et kredittkort med en skyhøy rentesom vil bli kostbart for deg. Derfor kan det bli betydelig billigere for deg å skaffe en bedre kredittscore ved å innfri gjeld i stedet for å sitte med en altfor høy rente på kredittkortet.