Rettigheter ved kredittkort-bruk
16. januar, 2024

Se hvilke selskaper som tilbyr tilleggskort for felles kredittkort

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Hos mange utstedere kan du søke om et tilleggskort til det opprinnelige kredittkortet ditt. Dette er en populær løsning for mange kunder.

Her skal vi forklare hvilke tilleggskort du kan skaffe deg, hva tilleggskort innebærer og hvilke fordeler du kan oppnå med tilleggskort.

Hva er tilleggskort?

Et tilleggskort er et ekstra kort som utstedes under hovedkortinnehaverens konto. Det vanligste er å søke om et tilleggskort til et familiemedlem, samboer eller ektefelle.

Tilleggskortet knyttes med andre ord til samme konto som det hovedkortet er knyttet til. Da kan man handle med to kort med penger fra én konto. Her vil alle kjøp som gjøres med tilleggskortet, bli fakturert til innehaver av hovedkortet.

NB! Husk at banken ikke dekker tap av penger dersom tilleggskortet havner hos feil person. Det vil ikke regnes som svindel når man gir et tilleggskort til en annen person.

Kredittkortinnehaver står med ansvaret

Innehaver av hovedkort står med alt ansvar som innebærer gjeld og betaling. Sånn sett er det ekstra lurt å vurdere hvem du gir et tilleggskort til, samt sette noen retningslinjer slik at man unngår unødvendig gjeld.

Eksempel: Dersom du har gitt et tilleggskort til din ektefelle, gjelder disse reglene:

 1. Står kredittkortet i ditt navn, er det du som er ansvarlig.
 2. Gir du et tilleggskort til din ektefelle i ditt eget navn, står du altså ansvarlig for at all utestående kreditt betales tilbake.
Rettigheter ved kredittkort-bruk
Det er hovedkortinnehaver som er ansvarlig.

Fordeler og ulemper med tilleggskort

Fordeler

 • Det blir enklere å holde en god kontroll på utgiftene, og man får et bedre økonomisk overblikk over alle transaksjoner i hverdagen.
 • Man oppnår flere belønninger og penger tilbake i form av cashback med to kort. Slik kan du raskere tjene opp bonuser, poeng og rabatter når begge bruker kortene jevnlig.
 • Når man befinner seg i en økonomisk nødsituasjon, kan et tilleggskort være gunstig. Blant annet kan tilleggskortet brukes, selv om du skulle miste hovedkortet.
 • Mange banker som tilbyr kredittkort med tilleggskort, tar ingen ekstra årsgebyr for denne tjenesten. Husk også at du kan bestille et tilleggskort selv om du ikke skal gi det til noen andre. Du kan ha det i bakhånd dersom noe skulle skje med hovedkortet.

Ulemper

 • Du som står som hovedkortinnehaver vil stå som ansvarlig for all gjeld og transaksjoner knyttet til begge kortene. Skulle innehaveren av tilleggskortet unnlate å betale for kjøpene vedkommende gjør med kortet, vil ansvaret ligge på deg. Dette understreker viktigheten av å være varsom med hvem du gir et tilleggskort til.
 • Når man deler et tilleggskort med noen andre, kan dette føre til at man utleverer både personlig informasjon og finansielle opplysninger.

Banker som tilbyr tilleggskort

Nedenfor har vi listet opp en oversikt over noen av de mest populære kredittkortene hvor man kan søke om et tilleggskort:

 1. Re:member Gold
 2. Re:member Black
 3. SAS Amex Elite
 4. Bank Norwegian Visa
 5. Trumf Visa
 6. SAS Amex Platinum
 7. 365Direkte Mastercard
 8. Nordea Gold
 9. Shell Mastercard

Har du behov for et tilleggskort?

Takket være ny og moderne teknologi, trenger du faktisk ikke et fysisk tilleggskort for at både du og din ektefelle, din samboer eller ditt familiemedlem skal kunne handle på samme konto.

Med «kontaktløse kort» som kan legges inn på smarttelefonen eller smartklokken under Apple Pay eller Google Pay, kan begge betale helt kontaktløst på ulike butikker.

Kontaktløse kort er en like trygg betalingsløsning som et tilleggskort. Dessuten bruker de aller fleste av oss smarttelefoner og smartklokker hver eneste dag, slik at man kan legge igjen de fysiske kortene hjemme.  Da slipper man samtidig å bekymre seg for å miste kortene sine når man er ute.

Kredittkort-bruk
Med kontaktløse kort kan du betale med for eksempel mobiltelefonen din.

Ofte stilte spørsmål

Kan man ha felles kredittkort?

Ja, dersom du søker om et tilleggskort kan du dele kredittrammen din med en annen person. Her vil begge få et kort hver og begge vil oppnå en bedre oversikt over fellesutgiftene. Dette er spesielt gunstig dersom kredittkortet har et fordelsprogram som for eksempel cashback eller bonus.

Hva er et tilleggskort?

Et tilleggskort er et ekstra kort som du kan søke om å gi til en annen person (som regel i husstanden). Her benytter begge seg av samme kredittramme, selv om denne står i hovedinnehavers navn.

Kan man ha to kredittkort på samme konto?

Mange banker tillater at kunden kan ha flere kredittkort med tilknytning til samme konto. I tillegg er det mange som søker om tilleggskort. Med et tilleggskort kan du og din partner samle de fleste månedlige utgifter på en og samme plass.