Populær finansieringsløsning: I USA benyttes kredittkort over en lav sko

Populær finansieringsløsning: I USA benyttes kredittkort over en lav sko

… Men årsaken til dette skyldes harde tider over dammen.

Det rapporteres om en økning i antallet amerikanere som måtte benytte seg av kredittkort for å betale for dagligdagse utgifter tilbake i desember. Dette kan trolig tilskrives økt press på husstandene som følge av ekstremt høye prisøkninger, skriver Bloomberg.

En undersøkelse av US Census Bureau’s Household Pulse Survey indikerer at et økende antall husstander i USA har blitt nødt til å benytte seg av kredittkort eller lån for å dekke sine utgifter.

I desember rapporteres det at 35 prosent av husstandene hadde benyttet slike betalingsløsninger, en økning fra rundt 32 prosent i november og 21 prosent i april 2021.

Handel med kredittkort i USA
Kredittkort er populært i USA, som andre land, når julehandelen står på for fullt | Foto: iStock.com

Mye tyder på at sparepengene er brukt opp

– Christine Benz, direktør for personlig økonomi ved Morningstar, hevder at det kan være tegn på at forbrukerne har brukt opp sine sparepenger, ettersom antall uttak fra spare- og pensjonskontoer har avtatt siden sommeren 2022, samtidig som bruken av kredittkort har økt, ifølge Bloomberg.

Etter pandemien, har den amerikanske regjeringen besluttet å fjerne den økonomiske støtten som var tilgjengelig for lavinntektsfamilier. Som følge av dette, må disse familiene finne en måte å klare seg uten ekstra hjelp.

– Generelt sett ligner den økonomiske situasjonen til mange husholdninger deres pre-pandemiske virkelighet, her lever de fra lønnsslipp til lønnsslipp uten mulighet for å spare penger for nødssituasjoner eller vedvarende perioder med høy inflasjon, sier Shai Akabas, direktør for økonomisk politikk ved Bipartisan Policy Center, skriver Bloomberg.

Shai Akabas, direktør for økonomisk politikk ved Bipartisan Policy Center | Foto: LinkedIn

Derfor tyr de fleste til kredittkort og forbrukslån i vanskelige tider

Kredittkort og forbrukslån er begge verktøy som kan hjelpe en med å finansiere kjøp eller betale regninger, men det er viktig å vurdere hvilket alternativ som passer best for en selv og ens økonomi.

En av hovedfordelene med kredittkort er fleksibiliteten slike kort gir. Med et kredittkort kan man handle når man vil, og betale senere, mens et forbrukslån krever at man betaler tilbake lånet i fastsatte avdrag. Dette kan være en fordel dersom man ønsker å kjøpe noe akkurat nå, men ikke har pengene tilgjengelig.

Kredittkort eller forbrukslån?

Et viktig aspekt å vurdere, er renten. Kredittkort har vanligvis høyere renter enn forbrukslån, men dersom man betaler tilbake hele den utestående gjelden hver måned, vil man ikke måtte betale noen renter i det hele tatt.

På en annen side kan et forbrukslån ha en noe lavere rente, men man må betale tilbake lånet over en lengre periode, noe som kan føre til at man ender opp med å betale mer i renter totalt sett.

Kredittkort på sin side kan tilby fordeler som cashback, bonuspoeng og reiseforsikring, som kan hjelpe forbrukeren med å spare penger eller få ekstra verdi ut av kortet.

Gå til om Morten Haugdahl Lie side

Denne siden er skrevet av

Morten Haugdahl Lie

Les biografien

Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Andre artikler

Overføre fra kredittkort til konto
Artikler

Overføre fra kredittkort til konto

Du kan alltids overføre penger fra kredittkort til en bankkonto. Det betyr imidlertid ikke at det er en god løsning med tanke på gebyrer og eventuelt frafallelse av den rentefrie perioden på kortet. Her går vi gjennom faktorer du må...

Kredittkort
Artikler

Hvor mange kredittkort kan man ha?

Så lenge du har en økonomi som tåler det, kan du sitte med så mange kredittkort du vil. Det vanligste er imidlertid å ha 1-2 kort og det blir samtidig enklere å holde styr på kredittkortgjelden med ett eller to...