Kredittkortbruk i 2023
23. januar, 2023

Nordmenn med en sunnere tilnærming til kredittkortbruken i 2022

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Det har vært en positiv utvikling når det gjelder den totale forbruksgjelden gjennom 2022.

– ­Dette viser at kredittkort-eiere er mer fornuftig når det kommer til kredittkortbruk, sier Svein Ove Karstensen i Norsk Gjeldsinformasjon til Finansnorge.no

Innføringen av gjeldsregistrene har ført til økt bevissthet om forbruksgjeld og kredittkortvaner hos folk. Gjeldsregistrene har blant annet gitt kredittgivere et bedre overblikk over en persons økonomiske situasjon, noe som kan føre til at folk blir mer bevisste på å ikke overskride sine kredittrammer.

–  Forbruksgjelden har gått ned fra nesten 176 milliarder kroner til 151 milliarder ved inngangen av 2023, sier han.

Svein Ove Karstensen
Karstensen peker på at forbruksgjelden har gått betraktelig ned siden januar 2020.
Foto: LinkedIn

Karstensen mener gjeldsregistrene gjør det enklere for folk å få oversikt og kontroll. På en annen side er gjeldsregistrene et godt verktøy som kan hjelpe bankene å vurdere hvor mye kreditt de bør tilby en person og å identifisere kunder med høyere risiko for mislighold.

De fleste er påpasselig med å betale regningen før fristen går ut

Da samfunnet åpnet fullstendig i starten av 2022, så man en stor reduksjon i rentebærende kredittkortgjeld. Denne økte likevel igjen da julen var i anmarsj.

– Likevel er folk flinkere til å innfri kredittkortgjelden sin før rentene begynner å påløpe. Dette viser en større bevissthet og sunnere kredittkortvaner, noe vi håper vil fortsette, sier Karstensen.

Ifølge tall fra Gjeldsregisteret.com kan man samtidig se at det har vært en økning i forbrukslån i siste kvartal av 2022. Karstensen mener dette kan skyldes at flere har innfridd kredittkortgjelden sin i form av et nedbetalingslån.

Det kan nemlig være smart å samle kredittkortgjeld i et nedbetalingslån, da dette ofte kan resultere i lavere rentekostnader. Dette kan bidra til økt likviditet, siden man kun har én månedlig betaling i stedet for flere.

Derfor har kredittkort blitt en vanlig betalingsløsning

En av hovedgrunnene til at flere og flere velger å bruke kredittkort som betalingsløsning, er at det gir en enkelhet og bekvemmelighet ved ulike kjøp og ved transaksjoner, da man slipper å måtte overføre penger til en annen konto.

Kredittkort gir samtidig flere fordeler som cashback, rabatter og forsikringer, noe som kan være svært attraktivt for mange brukere. Det kan også brukes til å gjøre reservasjoner, som for eksempel hotellrom og flyreiser, og for å få lån med en lavere rente enn vanlige lån.

Med slike kort kan man etablere kredittverdighet og øke kredittscoren, noe som kan være nyttig dersom man skal søke om lån eller kreditt i fremtiden.

Fakta om kredittkort

  1. Kredittkort er et betalingsmiddel som gir brukeren mulighet til å kjøpe varer og tjenester uten å måtte ha tilstrekkelig pengebeløp tilgjengelig på kontoen.
  2. Kredittkort gir ofte fordeler som cashback, rabatter og forsikringer.
  3. Kredittkort er svært populært i mange land, og flere og flere velger å bruke kredittkort som betalingsløsning.
  4. Det er en økning i bruk av kredittkort på nett og i butikker.
  5. Det kan være avgifter knyttet til å ha og bruke kredittkort, som for eksempel årlig avgift, rente og transaksjonsgebyr.