Unngå kredittkort feller

Nettopp fått ditt første kredittkort? Slik unngår du fellene

Beste-kredittkort.no
10. desember, 2022

Det er veldig fint å bruke kredittkort i hverdagen, men dersom man bruker kredittkort uten mål og mening kan det bli alt for høye kostnader.

Styr unna kredittkortfellen

Kredittkort kommer med integrerte fordeler, rabatter, forsikringer og bonuser. Dette er gode grunner til at man bør benytte kredittkort som finansieringsløsning til visse kjøp. Likevel, dersom kredittkortet ikke blir brukt på en forsvarlig og smart måte, kan rentene begynne å løpe og det blir enklere å betale bare minstebeløp når fakturaen kommer hver måned.

Husk at et kredittkort ikke bør brukes som et bankkort

Når det gjelder forbruk med et kredittkort, bør du aldri bruke det som om det er et bankkort. Tryggheten i en brukskonto, er at du omsider går tom for penger og dermed ikke kan bruke mer. Når det kommer til kredittkort vil du “aldri gå tom for penger”, dermed er risikoen for å bruke mer penger enn det man har, tilstede.

Det er enkelt å bruke et kredittkort, men du bør aldri glemme at pengene du bruker, må betales tilbake fra lønna neste måned. Når du må bruke mye av lønna for å betale en måneds gammel gjeld, vil det bli mindre penger å sette på brukskonto samme måned.

TIPS! Se denne lærerike videoen om kredittkort for nybegynnere. Videoen er på engelsk.

Vær bevisst på kredittgrensen

En ting man bør gjøre for seg selv, er å sette en lav kredittgrense, og alltid forholde seg til denne. Kredittgrensen bør reflektere månedsøkonomien din. Dersom du sitter igjen med 10.000 kroner etter å ha betalt alt av faste utgifter, bør ikke kredittgrensen være mer enn 10.000 kroner.

Slik kan du betale tilbake alt du skylder på en og samme tid. Riktig nok blir økonomien påfølgende måned litt trangere, men dersom du bruker mindre penger på kredittkortet samme måned, så vil du etter hvert komme tilbake til en fin balanse.

Det er fristende, men dette bør du unngå

Du har mulighet til å bare betale et minstebeløp på fakturaen som kommer hver måned, og det kan være greit en måned eller to. Men dersom dette skjer hver måned vil det ta lang tid å betale tilbake kredittgjelden din.

Når det har gått noen måneder med bare betaling av minstebeløp, vil minstebeløpet for det meste bestå av renteutgifter. Da vil den faktiske gjelden din aldri minske.

Forhold deg til forfallsdato

Det er helt essensielt at du betaler utestående kreditt innen forfallsdato, og gjerne all utestående gjeld hvis dette er mulig. Dersom du ikke forholder deg til forfallsfristen vil du miste din rentefrie periode.

Kredittkort flest kommer med mellom 45 og 60 dagers rentefri periode. En rentefri periode betyr at alle transaksjoner som skjer en måned er rentefrie frem til en dag etter forfallsfrist.

Dersom du da blir sen med å betale utestående kreditt vil renteutgiften overføres til den neste fakturaen. Fra der vil den bare vokse. Om du i tillegg ikke kan betale tilbake hele summen på fakturaen, vil restgjelden på kredittkortet vokse til den neste fakturaen kommer. Da blir det mye vanskeligere å betale tilbake det du skylder.