Kredittkortbruk i 2023
12. september, 2023

Visa og Mastercard med gebyr-endringer – Kan ramme norske forbrukere

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Økning av kredittkortgebyrer i USA kan påvirke norske kredittkortholdere ved at man må betale mer for varer og tjenester ved bruk av kredittkort.

Det er Wall Street Journal som avslører disse endringene.

Ifølge avisen skal både Visa og Mastercard øke gebyrene som butikkene må punge ut for at de skal ha mulighet til å godta kunders ulike kredittkort. Dette skal i første omgang omhandle handel på nett.

Videre skriver de at økningen etter planen skal skje i oktober og april.

Butikkene kan møte enorme ekstra kostnader

Det amerikanske konsulentselskapet CMSPI skriver at denne økningen kan bety ekstra kostnader på om lag 502 millioner dollar i året.

Forbrukere flest kan merke denne effekten gjennom å betale høyere priser i butikkene.

Wall Street Journal skriver videre at butikker måtte ut med 93 milliarder dollar i gebyrer til Visa og Mastercard i 2022. Skal man tro en rapport fra Nilson Report, som WSJ refererer til, skal dette være en økning fra 33 milliarder tilbake i 2012.

Politikerne diskuterer tiltak

Stigende kredittkortgebyrer fra de ledende korttilbyderne har nylig vekket bekymring blant noen amerikanske politiske aktører.

Det har vært diskusjoner i både Representantenes hus og Senatet om et nytt lovforslag som vil tillate butikker å prosessere Visa og Mastercard-betalinger gjennom alternative kanaler. Målet med dette er å minske kredittkortgebyrene som butikkene pålegges.

Hvordan påvirker økning i kredittkortgebyrer norske forbrukere?

Det er i stor grad de amerikanske butikkene som vil merke økningen av kredittkortgebyr. Likevel kan det også påvirke norske nettbutikker som opererer i utlandet.

Når butikkene får høyere kostnader, må man være forberedt på å betale noe mer for varer og tjenester. Det vil likevel ikke utgjøre mye mer for hver enkelt forbruker på kort sikt da gebyrene er fordelt på mange milliarder av transaksjoner gjennom et helt år.

Til sammen vil det riktig nok utgjøre store beløp. Når man teller opp til slutt kan man dermed se at det har vært en viss prisstigning.

Vanlige spørsmål om kredittkortgebyr

Er kredittkort gratis?

Kredittkort flest er gratis å eie, men enkelte kort kan kreve ulike gebyr som for eksempel årsgebyr og månedlige gebyr.

Hva betyr gebyrfritt kredittkort?

Når et kredittkort omtales som gebyrfritt, betyr det at kortet kommer uten faste gebyrer og andre avgifter.