Hvor enkelt er det egentlig å få et kredittkort?

Hvor enkelt er det egentlig å få et kredittkort?

Kan du skilte med en stabil inntekt og en god kreditthistorikk er sannsynligheten stor for at du har fått reklame eller tilbud om å få tak i kredittkort. Du sitter kanskje med ett eller flere kredittkort fra før? Mange forbrukere bruker kredittkort som en gunstig finansieringsløsning i hverdagen.

Den nasjonale usikrede husholdningsgjelden i Norge viser at det er veldig lett å skaffe seg kredittkort i dag.

Slik er situasjonen på kredittkortmarkedet

Det er enkelt å glemme at kredittkort er en relativt ny oppfinnelse dersom man ser i et globalt finansielt perspektiv, og her til lands har ikke tilbudet vært tilstede i mer enn noen tiår.

Likevel har kredittkortmarkedet opplevd en enorm vekst i løpet av en kort periode. Dette skyldes mange nye tilbydere, en offensiv og skarp markedsføring, samt en stor økning i antall kredittkort blant befolkningen.

Norge står samtidig i en situasjon hvor regjeringen og andre regulatoriske enheter forsøker å bremse den stadig økende usikrede gjelden.

Det er vanskelig å komme utenom at kredittyterne tjener gode penger i kredittkortmarkedet. Kredittkort kommer blant annet med veldig høye effektive renter, og hvis forbruker ikke betaler for seg i tide vil banken håve inn godt med penger.

Som forbruker med kredittkort kan du imidlertid benytte deg av en betalingsutsettelse, men da skyver du den utestående gjelden foran deg, noe banken også tjener godt på.

Til tross for at markedsføringen i henhold til finansavtaleloven ikke skal være såkalt misledende har Forbrukerombudet slått alarm i forbindelse med markedsføringen av kredittkort i Norge. Her bruker kredittkortselskapene svært store summer på markedsføring av sine produkter, og ofte handler det om hvor raskt man kan få innvilget kreditt.

Dette er reglene for markedsføring av kredittkort

All form for markedsføring av kredittavtaler skal inneholde følgende informasjon:

  • Kredittkostnader som effektiv rente, provisjon, avgifter og andre utgifter
  • Samlet kredittbeløp
  • Avtalens løpetid
  • Kontantpris og størrelse ved en eventuell forskuddsbetaling
  • Totalsum og størrelse på avdragsbetalinger
  • En potensiell forpliktelse for kredittkunden til å godta en avtale om aksessorisk tjenesteytelse dersom kostnadene ved denne avtalen ikke kan regnes ut på forhånd

Dette er en type informasjon som skal presenteres for forbrukeren på en tydelig måte. Punktene som er nevnt over er relevante når man skal vurdere markedsføring av kredittkort flest på i det norske markedet.

Det er også utfordringer med tanke på lovtolkning om markedsføring av kredittkort. Det finnes nemlig ingen helt tydelige og spesifikke retningslinjer for hvordan en annonse for kreditt må se ut.

Dette er prosessen når du søker om kredittkort

Tilbydere av kredittkort er villige til å bruke store summer for å få deg til å bli kunde hos dem. Når du bestemmer deg for å søke om et kredittkort må du gå gjennom flere steg, blant annet disse:

·  Du må samtykke til en fullmakt hvor banken henter ut kredittopplysninger om deg

·  Her får du en kredittscore hvor banker ser om du er en god betaler, om du har en fast inntekt, om du har annen gjeld, med mer.

Du gjennomfører selv første del av søknaden, dette gjør du ved å fylle ut personopplysninger og ved å takke ja te kredittvurdering.

Når banken har hentet ut denne informasjonen vil den videresendes til et kredittopplysningsbyrå. Eksempler på slike byrå er Bisnode og Experian. Et kredittopplysningsbyrå sender informasjon om inntekt, skatt, betalingsanmerkninger, samt en vurdering av kredittscoren til kunden tilbake til banken.

Gå til om Morten Haugdahl Lie side

Denne siden er skrevet av

Morten Haugdahl Lie

Les biografien

Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Andre artikler

Overføre fra kredittkort til konto
Artikler

Overføre fra kredittkort til konto

Du kan alltids overføre penger fra kredittkort til en bankkonto. Det betyr imidlertid ikke at det er en god løsning med tanke på gebyrer og eventuelt frafallelse av den rentefrie perioden på kortet. Her går vi gjennom faktorer du må...

Kredittkort
Artikler

Hvor mange kredittkort kan man ha?

Så lenge du har en økonomi som tåler det, kan du sitte med så mange kredittkort du vil. Det vanligste er imidlertid å ha 1-2 kort og det blir samtidig enklere å holde styr på kredittkortgjelden med ett eller to...