Flyr
1. februar, 2023

Flyr har begjært seg konkurs: Får du pengene dine tilbake? Dette er mulighetene dine

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Tirsdag kom nyheten om at Flyr var begjært konkurs. Nå står mange nordmenn med kjøpte flybilletter som de ikke får brukt.

Det er bare ett og et halvt år siden Flyr fløy inn i norsk flybransje. Flyselskapet var et friskt pust med rimelige flybilletter både ved flyvninger innenlands og utenlands. Målet var å bli det norske folks foretrukne lavprisselskap.

Slik gikk det imidlertid ikke for Flyr.

– Dette er en trist dag. Vi prøvde. Vi ga alt vi hadde av energi, kunnskap og erfaringer, men det var dessverre ikke nok, sier grunnlegger og styreleder Erik Braathen i Flyr, i en pressemelding tirsdag.

Erik Braathen
Erik Braathen, Grunnlegger og styreleder i Flyr | Foto: Flyr.com

Tusenvis har kjøpt billetter frem i tid

Flere tusen passasjerer har ventet på å få høre hva som skjer med billettene de har betalt for, og om de eventuelt vil få pengene sine tilbake. Mange har bestilt reiser både senere i vinter, til våren, sommeren og på høsten igjen.

Flyr kommer nå med en melding til de som har finansiert fremtidige billetter med kredittkort.

– Vi oppfordrer alle som har bestilt billett hos oss til å kontakte sitt kredittkortselskap for refusjon. Bobestyrer vil heretter overta alt ansvar for Flyr. Selskapet vil dele kontaktinformasjon på flyr.com så snart den blir tilgjengelig.


Skal du på reise? Bruk et kredittkort som betalingsmiddel for å få forsikringer, fordeler, og holde pengene dine trygge ved svindel eller mangler

Beste-kredittkort.no

Dette avgjør om de får tilbake penger fra kredittkortselskapet

I dag finnes det flere faktorer som avgjør om en person vil få tilbake penger fra kredittkortselskapet sitt.

En faktor er retningslinjene for hvert enkelt kredittkortselskap. Kredittkortselskapene har egne retningslinjer for når de tilbakebetaler pengene til en kunde. Dette kan for eksempel inkludere feil på fakturaen, uautoriserte transaksjoner, eller levering av defekte produkter.

Kredittkort
Les deg opp på mulighetene dine og fordeler du kan få ved å bruke kredittkort | Foto: iStock.com

Et annet aspekt er kredittkortavtalen man har signert på. Kredittkortavtalen mellom kunden og kredittkortselskapet vil avgjøre om de får tilbakebetalt penger. Kunden bør lese avtalen nøye for å sikre at de har de nødvendige rettighetene til å få tilbakebetalt pengene.

Så, kan pengene være tapt?

Pengene trenger nødvendigvis ikke å være tapt. Reguleringsmyndigheter som Finanstilsynet kan påvirke om en person får tilbakebetalt pengene. De sikrer at kredittkortselskapene følger de rette retningslinjene og at kundene får deres rettigheter godt ivaretatt.

I enkelte tilfeller, hvis en person har blitt utsatt for svindel eller bedrageri, kan de også rapportere tilbyder til politiet for å få tilbakebetalt pengene.

Det er viktig å merke seg at hver situasjon er unik, og at avgjørelsen om tilbakebetaling vil avhenge av den spesifikke situasjonen.

Bytte til et kredittkortselskap som beskytter deg når butikker og bedrifter går konkurs? Disse kredittkortselskapene bør du vurdere

Hvis du vil ha ekstra beskyttelse mot tap av penger når butikker og bedrifter går konkurs, bør du vurdere følgende kredittkortselskap:

–  American Express

American Express tilbyr en “Kjøperbeskyttelse” som inkluderer refusjon hvis en vare ikke blir levert eller hvis en butikk går konkurs.

–  Mastercard

Mastercard har en «Zero Liability» policy som beskytter deg mot uautorisert bruk av kredittkortet ditt. De har også en «Extended Warranty» policy som forlenger garantiperioden for produkter du har kjøpt med kredittkortet ditt.

–  Visa

Visa tilbyr en «Visa Purchase Protection» policy som gir deg beskyttelse mot tap av penger hvis en vare ikke blir levert eller hvis en butikk går konkurs. De har også en «Visa Extende Warranty» policy som forlenger garantiperioden for produkter du har kjøpt med kredittkortet ditt.

Beskyttelsespolicyer varierer imidlertid fra selskap til selskap, og du bør derfor lese vilkårene nøye for å forstå hva som er dekket. Sjekk også om ditt foretrukne kredittkortselskap tilbyr denne typen beskyttelse i ditt land.