Kredittkort-bruk
3. august, 2023

Enkle steg du bør følge for å finne beste bensinkort i 2023

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Bensinkort er gunstige da de gir deg rabatterte priser på bensin og diesel. I denne guiden kan du lese og lære om hvordan du finner de beste bensinkortene som kan gi deg billigere drivstoff hos bensinstasjoner i Norge.

Hva er et bensinkort og hvordan fungerer slike kort?

Med et bensinkort oppnår du rabatterte eller reduserte priser når du kjøper bensin eller diesel. Kortene kalles også drivstoffkort og er populære kredittkort blant nordmenn, mye på grunn av muligheten til å spare opp flere tusen kroner hvert år.

De aller beste kredittkort for drivstoff kan gi deg helt opptil 4% cashback på alt av drivstoff-kjøp. Andre kort kan gi deg gode, faste rabatter hos enkelte bensinstasjonkjeder.

Disse kredittkortene kan også belønne deg med bonuspoeng for hvert kjøp. Da får du muligheten til å bruke opptjente poeng på sikt.

Et bensinkort er i praksis et vanlig kredittkort. Den eneste forskjellen på et bensinkort og et helt vanlig kredittkort, er at bensinkortene er spesielt tilpasset for kjøp av drivstoff. Dette trenger imidlertid ikke å være den eneste fordelen med bensinkort, for disse kortene kan også inkludere gratis reiseforsikring og flere rabatter, slik som andre vanlige kredittkort.

Her er en oversikt over de beste rabattkortene.

Tips: For å utnytte prisrabattene på bensinkort per år, kan du skaffe deg flere bensinkort slik at du får spart maksimalt med penger.

Belønninger med bensinkort

1. Cashback

Med Cashback som belønning får du en prosentandel tilbake av det du betaler for drivstoff. Pengene får du på ditt bensinkort ved månedsslutt.

2. Litersrabatt

Dette er faste avslag du får for hver liter drivstoff du fyller hos bestemte bensinstasjoner. Vær oppmerksom på at rabatten blir trukket fra før du begynner å fylle på drivstoff.

3. Bonuspoeng

Bonuspoengene du tjener opp på fylling av drivstoff kan du bruke på varer og tjenester som ikke har med drivstoff å gjøre. Eksempelvis kan du bruke Trumf slik at du får brukt poeng på alt fra flybilletter til matvarer.

Tips: Husk å alltid betale inn din utestående saldo slik at du får rentefri kreditt. Rabattene du har med bensinkortet blir raskt spist opp av rentekostnader dersom du ikke betaler det du skylder hver måned.

Hvordan finne beste bensinkort?

De fleste bensinkortene i dag kommer med rabatter tilknyttet et begrenset utvalg bensinkjeder. I tillegg er det ikke garantert at du sparer penger når du fyller. For eksempel hvis du kjøper bensin hos en bensinkjede som er dyrere enn hos deres konkurrenter før rabatten legges til, vil du ikke spare noen ting.

Vurder også hvor langt det er til nærmeste bensinstasjon i området du bor. Betydelig avslag på pumpeprisen er som regel besparende, men det betyr ikke stort dersom du er nødt til å kjøre langt hver gang du skal fylle drivstoff på bilen.

Dinside.no har gjennomført en bensinkort-test for 2023, hvor kortet Santander Flexi Visa endte som nummer 1. Dette kortet skiller seg ut ved at det gir deg rabatter på absolutt alle bensinstasjoner over hele landet.

Bensinkort kommer med et maksimalt tak for sparing

Samtlige bensinkort på dagens marked kommer med et tak for hvor mye penger du kan spare i året. Enkelt kort kan også komme med et månedlig tak. Med andre ord må du handle for tilnærmet samme beløp hver måned hvis du skal utnytte bonusen maksimalt.

Eksempel: La oss si at du har et bensinkort med en Cashback på 4% når du fyller drivstoff, samt et årlig tak på 3000 kroner. Du fyller bensin for 1000 kroner, noe som betyr at du på bare den ene bensinfyllingen, har brukt opp 40 kroner av «sparetaket».

Disse dagene sparer du mest med bensinkortet ditt

Bensinkjedene i Norge bruker å endre på pumpeprisen etter hvilke ukedager man fyller drivstoff på tanken. I forbindelse med dette har Forbrukerrådet gjort flere undersøkelser som viser at den billigste pumpeprisen er på mandag og torsdag morgen.

Derfor bør du fylle på riktige dager slik at du får fullt utbytte av bensinkortet ditt. Dette kan potensielt spare deg for flere tusen kroner i året.

Rentekostnader på bensinkort

For at du skal oppnå rabatter med bensinkortet ditt, er du nødt til å gjøre betalinger med kortet. Dette kan for mange virke litt motsigende siden man må kjøpe noe på kreditt.

Rabatten man får på bensinkortet vil være til ingen nytte dersom man i tillegg må betale renter. Dette kan du imidlertid unngå dersom du alltid betaler inn det du skylder innen den månedlige forfallsfristen.

Eksempel: Dersom du fyller bensin eller diesel for 1500 kroner i april, får du en rentefri periode så lenge du betaler ned hele den påfølgende regningen i mai. Alle kredittkort kommer med en rentefri periode, vanligvis på rundt 45 dager.

Hva er forskjellen mellom vanlige kredittkort og bensinkort?

Det er i grunn ikke store forskjellene mellom bensinkort og kredittkort. Forskjellen er at bensinkort med spesialrabatter for fylling av drivstoff hos ulike bensinkjeder.

Samtidig vil et vanlig kredittkort med Cashback gi deg avslag på drivstoff, men du vil ikke oppnå en rabatt per liter slik som med et dedikert bensinkort.

Derfor kan det være vanskelig å finne beste kredittkort skreddersydd for akkurat dine behov og ønsker. Det er dine forbruksvaner som i stor grad bestemmer hvilket kort du bør prøve å skaffe deg. Vi har flere artikler som går i dybden på de ulike rabattene og fordelene du får med de ulike kortene.

Sett bort fra reduserte literspriser, kommer et bensinkort også med spesialtilbud på varer du kan handle inne på bensinstasjoner eller tjenester som bilvask. Slike kort kommer også ofte med fordeler som for eksempel reiseforsikring.

Psst! Sjekk ut vår oversikt over de beste kredittkortene for dine behov her.

Slik sparer du så mye penger som mulig med kredittkort

Skal du tjene opp så mye Cashback som mulig med bensinkortet ditt, er du nødt til å handle for rundt 5000-6000 kroner hver måned. Dette skal være et realistisk mål for de aller fleste. Derfor er det mange som skaffer seg flere kredittkort for å få maksimal utnyttelse av rabattene.

Eksempelvis kan du bruke et kredittkort som gir deg store rabatter på bensin eller diesel, mens du bruker et annet kredittkort når du skal handle på nett.

Rabatt på ladning av elbiler

I Norge er det svært mange elbiler, og et tradisjonelt drivstoffkort vil selvsagt være helt irrelevant for disse bileierne. Flere kredittkort tilbyr også rabatter på flere av de kommersielle ladestasjonene, men det har vist seg å ikke bli like populært foreløpig. Det er likevel verdt å ha i bakhodet dersom dette er relevant for deg.

Eksempler i skrivende stund:

  • DNB Mastercard gir 10% rabatt på alle ladestasjoner i Norge.
  • NAF Xtra kredittkortet gir 15% rabatt på lading via ladeappen Elton. Er du medlem, får du totalt inntil 25% rabatt.
  • Circle K kredittkortet gir fast rabatt på 40 øre/kwt på alle ladestasjoner gjennom appen Circle K Charge.

Kan du betjene flere bensinkort?

Det er viktig å være strukturert dersom man eier opptil flere bensinkort. Husk at total kredittramme vil regnes som gjeld i Gjeldsregisteret. Med andre ord vil dette påvirke både låneevne og kredittscore.

Tips: Du kan redusere både antall kort og kredittramme dersom du ser at låneevnen din blir betydelig svekket.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et bensinkort?

Bensinkort er kredittkort som kommer med rabatter som du kan dra nytte av når du fyller bensin eller diesel. Enkelte bensinkort gir deg rabatter på alle bensinkjeder, mens andre kort er tilknyttet bestemte bensinkjeder.

Hva er det beste bensinkortet?

Flexi Visa fra Santander og 365Privat fra Danske Bank regnes som to av Norges beste bensinkort. Disse kortene gir deg store rabatter per liter drivstoff og Cashback.

Hvordan få rabatt på drivstoff?

For å oppnå mest mulig rabatt på drivstoff, vil det lønne seg å eie flere bensinkort. Husk imidlertid på at bensinkortene med de høyeste rabattprosentene ofte kommer med en lavere rabattgrense per år.