11. desember, 2023

Engangs kredittkort (forhåndsbetalte)

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Et engangs kredittkort, ofte referert til som et forhåndsbetalt kredittkort, er et betalingskort som fungerer nesten likt som et vanlig kredittkort. Forskjellen er at du er nødt til å fylle opp kortet med penger før du kan bruke det.

I praksis betyr dette at du ikke bruker kreditt, men slike kort kommer ofte med mange av de samme fordelene som vanlige kredittkort.

I denne artikkelen kan du lære mer om engangs kredittkort, og hva disse kortene passer best til.

Hva er engangs kredittkort?

Et engangs kredittkort er egentlig det samme som et betalingskort eller verdikort. Poenget med denne varianten er at det skal fungere likt som et kredittkort som alle skal ha mulighet til å få.

Engangs kredittkort benytter seg av betalingsnettverkene til Mastercard eller Visa når kortene brukes til varekjøp. Med noen kort kan man også ta ut kontanter.

Det er imidlertid ikke mulig å bruke mer penger enn det kortet er fylt opp med. Her får man med andre ord et minimumsbeløp og et maksimumsbeløp, noe som tross alt bidrar til at eventuelle overtrekk ikke er mulig.

Engangs kredittkort kommer med en utløpsdato, og du bør bruke opp pengene på kortet innen denne datoen. Du kommer til å få tilbake pengene dersom du ikke bruker de opp, men da må du kontakte kundeservice og du risikerer å få et gebyr.

Slik fungerer engangs kredittkort

Det finnes mange forskjellige aktører av engangs kredittkort og bruken av slike kort er ganske «rett frem».

Du må først og fremst kjøpe kortet før du fyller på med penger. Dette gjør du enkelt i nettbanken med en direkteoverføring.

Enkelte kort kan du fylle opp flere ganger, mens andre kort bare kan fylles opp én gang. Når det gjelder sistnevnte, kan du altså bare bruke kortet til det er tomt for penger.

Før du i det hele tatt kan begynne å bruke kortet, er du nødt til å lage en profil og velge en pin-kode. Deretter er det fritt frem for bruk på varekjøp eller netthandel.

Forhåndsbetalt kort
Forhåndsbetalte kort kommer uten kreditt og du må fylle penger på kortet før bruk.

Hva kan jeg bruke et forhåndsbetalt kredittkort til?

Et forhåndsbetalt kredittkort er først og fremst en genial gave. Der tradisjonelle gavekort alltid knyttes til en eller flere butikker, kan et forhåndsbetalt kredittkort brukes overalt hvor Visa og Mastercard aksepteres.

Siden kortet ikke kommer med kreditt, kan også personer under 18 år bruke kortet. Sånn sett kan foreldre bruke slike kort til å gi lommepenger til barna. Samtidig er ikke markedet for kredittkort til 18-åringer det største, dermed kan forhåndsbetalte kredittkort være løsningen for denne gruppen også.

Slike kort til eget bruk kan være ideelt i forbindelse med betalingsbegrensninger. Dersom du skal en tur ut på byen, kan det være smart å bare ta med det forhåndsutfylte kortet slik at du ikke bruker mer penger enn det som står på kontoen.

Forhåndsbetalte kredittkort gjennom Mastercard og Visa

Både Mastercard og Visa har systemer tom legger til rette for forhåndsbetalte kredittkort. Det er heller opp til banker og kredittkortselskap, om de vil ta det i bruk.

Husk at Visa og Mastercard ikke låner ut penger, deres oppgave er å sørge for at pengene kommer frem til den rette personen eller til betalingsmottaker. Dermed er det banken som setter krav, regler og betingelser for bruken av kortet ditt.

Hva er best av ordinære kredittkort og forhåndsbetalte kredittkort?

Vi kan si det slik at du er avhengig av et vanlig kredittkort med en kredittramme for å kunne benytte deg av kreditt. Hvis du er flink til å betale ned det du har brukt på kredittkortet hver måned før forfallsfrist, så kan dette være det beste alternativet for deg.

Dersom du vet med deg selv at det kan bli vanskelig å betale tilbake alt du har brukt innen en bestemt dato, kan det være bedre å velge et forhåndsbetalt kredittkort. Da trenger du ikke å tenke på at du må fylle opp kortet innen da og da. Det eneste du trenger å tenke på, er å fylle opp kortet dersom det er tomt.

Med vanlige kredittkort kan du få særfordeler som cashback og bonus på flyreiser, noe du ikke kan få ved å bruke et forhåndsbetalt kredittkort.

Ofte stilte spørsmål

Hva er et forhåndsbetalt kort?

Et forhåndsbetalt kort er i prinsippet et betalingskort som bare kan brukes etter at du selv har fylt på penger. Du får ikke kreditt med forhåndsbetalte kort.

Hva må jeg betale for å få et forhåndsbetalt kort?

Det er vanlig at de som selger slike kort tar minimum 50 kroner for dette. Det kan være noen aktører som tar et høyere beløp også.

Er det noen fordeler med forhåndsbetalte kort?

Den største fordelen med slike kort er at du aldri bruker mer penger enn det du har satt inn på kortet ditt. Du kan også gi bort slike kort i gave til noen, og kortet kan brukes av mindreårige da man ikke får kreditt.