Rettigheter ved kredittkort-bruk
13. desember, 2022

Disse 5 rettighetene kommer med kredittkortet ditt

Morten Haugdahl Lie
Denne siden er skrevet av:
Morten Haugdahl Lie
Les biografien
Innholdet på denne siden er skrevet av Morten Haugdahl Lie. Morten har 6 års erfaring innen journalistikk med spesialisering i bank -og finansprodukter. Vi skriver kun om banker og kredittselskaper som er regulert av Finanstilsynet.

Klarer du å holde en god oversikt over forbruket ditt, kan du i praksis låne penger gratis ved å skaffe deg et kredittkort. Dette er langt unna standard i dagens økonomiske verden.

Samtidig vil du få en rekke rettigheter med et kredittkort, enn det du ville fått med et vanlig debetkort. Vi skal forklare de vanligste rettighetene videre i artikkelen.

1. Sjekk ut hva pengene går til

Når du får kredittkortfakturaen din hver måned, har du faktisk mulighet til å gå gjennom alt du brukt penger på med kredittkortet ditt, før du betaler regningen. Blant annet kan du se etter om det foreligger noe kortbruk som du ikke har godkjent.

Den største fordelen med en slik rettighet, er at du ofte vil motta varer før du trenger å betale for dem.

En annen ting du kan gjøre er å klage til selgeren dersom du har kjøpt en mangelfull vare. Som regel vil kredittkortselskapet hjelpe deg med en slik prosess.

2. Alltid beredt på kortsvindel

Kortsvindel er vanlig, spesielt når man er på reise i utlandet. Med kredittkort vil du imidlertid bli beskyttet mot dette. Blir du et offer for stjålet kredittkort trenger du ikke å være bekymret for at du taper mye penger. Slik som med mangelfulle varer vil kredittkortselskapet ordne opp i dette.

Et kredittkort kommer med en vanlig tyveriforsikring, og enkelte kredittkort kommer i tillegg med identitetstyveriforsikring.

3. Reiseforsikring

De aller fleste kredittkort kommer med en eller annen form for reiseforsikring når du bruker kredittkortet til å betale halve eller hele reisen du skal på. Det vil si at du blant annet får en avbestillingsforsikring dersom du ikke kan dra på reisen du har bestilt.

I tillegg får du sykeforsikring, reisegodsforsikring og forsinkelsesforsikring inkludert i kredittkortet.

Kredittkort på reise
Å bruke et kredittkort eller bankkort med forsikring på reise er alltid lurt!

Til tross for at det er smart å se til at man har en god reiseforsikring før man skal ut å reise, er det en ekstra sikkerhet å ha det inkludert i kredittkortet ditt uansett.

4. Konkursforsikring

Dersom du bruker kredittkortet til å kjøpe en vare med lang levetid, som for eksempel et møbel, og firmaet du har handlet hos går konkurs, vil du ha krav på refusjon fra kredittyteren. Dette er dessuten en rettighet fastslått av Finansklagenemda (FinKN).

5. Unngå renter

Da kredittkort har en betalingsutsettelse, vil dette si at du har et lån til disposisjon som hele tiden er rentefritt inntil forfallsfrist. Du kan handle alt av mat, varer og reiser med lånet ditt, uten å betale renter for dette.

På denne måten er kredittkort en gunstig finansieringsløsning for alle forbrukere, så lenge man har nok penger til å betale tilbake det utestående.

Klarer du å holde deg unna kredittkortrenter, kan du spare veldig mye penger. Dersom du ikke klarer å holde deg unna rentene så kan det bli veldig dyrt på kort tid.

Får du til å administrere kredittkortbruken din på en god måte vil du oppnå hjelp når du trenger det, mye penger i et rentefritt kredittlån, og mange gode forsikringer inkludert i kortet.