Gebyr på kredittkort

Gebyrer på kredittkort – Dette bør du vite

Beste-kredittkort.no
24. april, 2023

Kredittkort er et populært betalingsmiddel i Norge og tilbyr forbrukere en rekke fordeler som fleksibilitet, sikkerhet og tilgang til bonuser til foreksempel flyreiser. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på de ulike gebyrene som er knyttet til bruken av kredittkort, for å unngå unødvendige kostnader og opprettholde en sunn økonomi. I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste gebyrene på kredittkort i Norge og gi deg en innføring i hvordan du kan unngå eller minimere disse kostnadene.

Årsgebyr

Årsgebyret er en fast avgift som belastes av kredittkortselskapet for å dekke administrasjonskostnader og andre tjenester knyttet til kredittkortet. Dette gebyret varierer fra kort til kort og kan ligge mellom 0 og 1500 kroner per år. Flere kredittkort tilbyr imidlertid gebyrfrie kort, noe som kan være et godt alternativ for de som ønsker å unngå dette gebyret.

Kontantuttak i inn- og utland

Når du tar ut kontanter med kredittkortet, påløper det som regel et gebyr. Gebyret er vanligvis en prosentandel av det uttatte beløpet, med en minimumssum. Gebyret for kontantuttak i Norge ligger ofte mellom 1-4% av beløpet, med en minimumssum på 30-50 kroner. For kontantuttak i utlandet kan gebyret være høyere og kan også inkludere valutapåslag, som er en ekstra kostnad for valutaomregning.

Valutapåslag

Valutapåslag er et gebyr som kredittkortselskapet tar for å konvertere valuta når du bruker kortet i utlandet eller handler i utenlandsk valuta. Dette gebyret ligger vanligvis mellom 1,5% og 2,5% av kjøpesummen. For å unngå eller minimere valutapåslag, kan det være lurt å vurdere et kredittkort som ikke har dette gebyret eller tilbyr redusert valutapåslag ved visse anledninger.

Rentegebyr

Dersom du ikke betaler tilbake det utestående beløpet på kredittkortet innen den rentefrie perioden, som vanligvis er mellom 30 og 50 dager, vil du bli belastet rente på det utestående beløpet. Rentegebyret varierer mellom kredittkortene og kan ligge mellom 14% og 25% per år. For å unngå renter, er det viktig å betale tilbake beløpet innen den rentefrie perioden og ikke utsette betalingen.